Ιράν: Βέλγος καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη και 74 μαστιγώματα για κατασκοπεία

Ανώτατο Δικαστήριο στην Τεχεράνη, Ιράν
Ανώτατο Δικαστήριο στην Τεχεράνη, Ιράν ISTOCK

Η Ιρανική Δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για "συνεργασία με εχθρική κυβέρνηση, των ΗΠΑ", ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο συσκευών αξίας 500.000 δολαρίων.

Ένας Βέλγος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση, καταδικάστηκε σήμερα Τρίτη (10/1) από ιρανικό δικαστήριο σε κάθειρξη 40 ετών και σε 74 χτυπήματα με μαστίγιο, με την κατηγορία της κατασκοπείας, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

Ο 41χρονος Ολιβιέ Βαντεκαστέλε δικαζόταν "για κατασκοπεία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προς όφελος ξένης υπηρεσίας πληροφοριών", συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράν και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες που ο ίδιος αρνήθηκε. Είχε συλληφθεί στην Τεχεράνη στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

ADVERTISING

Αν και του επιβλήθηκε κάθειρξη 40 ετών, λόγω της συγχώνευσης των ποινών του θα εκτίσει μόνο 12,5 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan Online που πρόσκειται στις δικαστικές αρχές του Ιράν, ο Βαντεκαστέλε καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12,5 ετών για "συνεργασία με εχθρική κυβέρνηση, των ΗΠΑ", σε άλλα 12,5 χρόνια για "νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα" και σε φυλάκιση 2,5 ετών και 74 μαστιγώσεις για "λαθρεμπόριο συσκευών αξίας 500.000 δολαρίων".

Το Mizan διευκρίνισε ότι ο Βαντεκαστέλε μπορεί να ασκήσει έφεση μέσα σε διάστημα 20 ημερών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου η οικογένεια του Βέλγου ανακοίνωσε ότι η ιρανική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε κάθειρξη 28 ετών και ότι δεν γνώριζε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Λίγες ημέρες αργότερα το Βέλγιο κάλεσε τους πολίτες του που βρίσκονται στο Ιράν να εγκαταλείψουν "το συντομότερο δυνατόν" τη χώρα καθώς υπάρχει "αυξημένος κίνδυνος να συλληφθούν αυθαίρετα".

Βρυξέλλες και Τεχεράνη έχουν έρθει σε σύγκρουση μετά τη σύλληψη ενός Ιρανού διπλωμάτη, του Ασαντολάχ Ασαντί, ο οποίος καταδικάστηκε στο Βέλγιο το 2021 σε κάθειρξη 21 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε μια «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον της ιρανικής αντιπολίτευσης.

Τον Ιούλιο, το βελγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια συνθήκη ανταλλαγής φυλακισμένων μεταξύ του Βελγίου και του Ιράν, με την οποία καθίστατο δυνατή η επιστροφή του Ολιβιέ Βαντεκαστέλε στη χώρα του. Όμως η συνθήκη ακυρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγές πολλών Ιρανών αντιφρονούντων που φοβούνταν ότι ο Ασαντολάχ Ασαντί θα επέστρεφε στην Τεχεράνη και θα του δινόταν χάρη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network