Ισπανία: Η κυβέρνηση απαγορεύει την εξύμνηση του Φράνκο

Επισκέπτης κρατά ένα πορτρέτο του πρώην Ισπανού δικτάτορα Francisco Franco
Επισκέπτης κρατά ένα πορτρέτο του πρώην Ισπανού δικτάτορα Francisco Franco AP

Τέλος σε ότι θυμίζει το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο, θα βάλει η ισπανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα της χώρας.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει παράνομη την εξύμνηση του δικτατορικού καθεστώτος του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ο Φράνκο, που κυβέρνησε ως δικτάτορας την Ισπανία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τον οποίο κέρδισε το 1939, και μέχρι τον θάνατό του το 1975, διέταξε την εκτέλεση ή τη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων αντιπάλων του. Η εθνικιστική του κληρονομιά εξακολουθεί να διχάζει την Ισπανία. «Σε μια δημοκρατία δεν αποτίεις φόρο τιμής σε δικτάτορες ή τυράννους», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Αντριάνα Λάστρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι συνιστά «εξύμνηση».

ADVERTISING

Η αξιωματούχος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να κάνει εκταφή των λειψάνων των θυμάτων του Φράνκο που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους και να αφαιρέσει φρανκικά σύμβολα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Τα πρόσφατα χρόνια, πολλοί δρόμοι που τιμούσαν τον Φράνκο και συμμάχους του, μετονομάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν επίσης δημόσια αγάλματα.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ηγείται ενός κυβερνητικού συνασπισμού αριστερών κομμάτων που ανέλαβε τον Ιανουάριο την εξουσία, είχε καταστήσει βασικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της δικτατορίας.

Τον Οκτώβριο, η υπηρεσιακή του κυβέρνηση αφαίρεσε τα λείψανα του πρώην δικτάτορα από ένα μνημειώδες μαυσωλείο όπου είχε ταφεί το 1975 και τα μετέφερε σε ένα μικρό ιδιωτικό κοιμητήριο, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, που είχε εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις του στην εκταφή Φράνκο, απέρριψε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση ως ένα πρόσχημα για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία
SHARE:

24Media Network