Ισπανία: Συνεχίζει τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ο Σάντσεθ

Ο Ισπανός εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στη βουλή
Ο Ισπανός εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στη βουλή AP

Διορία έως τον Σεπτέμβριο έχει ο Σάντσεθ, ο οποίος έχει αποτύχει δύο φορές να πείσει το κοινοβούλιο να επικυρώσει τη θέση του ως πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να εργαστεί έως την καταληκτική ημερομηνία του Σεπτεμβρίου για να σχηματίσει κυβέρνηση και να αποφύγει η χώρα του το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

«Δεν έχω χάσει την ελπίδα, δεν σηκώνω τα χέρια ψηλά» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος απέτυχε δύο φορές τον περασμένο μήνα να πείσει το ισπανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη θέση του.

Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία, όμως δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι θα κέρδιζαν με μεγαλύτερο ποσοστό σε πιθανές νέες εκλογές, όμως οι Ισπανοί πολίτες δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν στις κάλπες και θα προτιμούσαν οι πολιτικοί να επιλύσουν το αδιέξοδο.

«Θα συνεχίζω να δουλεύω σε αυτό μέχρι την τελευταία ημέρα (της προθεσμίας), έως την 23η Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε ο Σάντσεθ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Φελίπε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Podemos, ο Πέδρο Σάντσεθ επιχειρεί τώρα να συγκεντρώσει τη πολιτική στήριξη για τη διεξαγωγή μιας τρίτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο και έχει διορία έως τον Σεπτέμβριο για να επικυρώσει το πόστο του ή να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τη 10η Νοεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης ο Σάντσεθ, ορατό το ενδεχόμενο νέων εκλογών

Ισπανία: Στέλεχος του Ciudadanos παραιτείται λόγω σχέσεων του κόμματος με το ακροδεξιό Vox

SHARE: