Ιταλία: Εν αναμονή Μοσκοβισί ή επίδειξη δύναμης η μη αποστολή προϋπολογισμού στην Κομισιόν;

Ιταλία: Εν αναμονή Μοσκοβισί ή επίδειξη δύναμης η μη αποστολή προϋπολογισμού στην Κομισιόν;
Ο Τζουζέπε Κόντε ανάμεσα στους Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι AP

Η Ρώμη δεν απέστειλε προσχέδιο του προϋπολογισμού της στην Κομισιόν, παρά την παρέλευση της προθεσμίας.

Χωρίς το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας ολοκληρώθηκε η καταληκτική ημερομηνία της Κομισιόν. Όπως φαίνεται, η Ρώμη επέλεξε να μην στείλει εγκαίρως τα πολυσυζητημένα και πολυαναμενόμενα σχέδιά της στις Βρυξέλλες, πιθανότατα λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ίσως όμως και λόγω… επίδειξης ισχύος. Κανείς χθες αργά το βράδυ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι είχε συμβεί. Τα… σπουδαία θα φανούν άμεσα.

Η χθεσινή μέρα στις Βρυξέλλες πέρασε εν αναμονή των προσχεδίων των προϋπολογισμών. Από το πρωί, στην ειδική ιστοσελίδα της Κομισιόν, αναρτούνταν τα κείμενα που έστελναν οι διάφορες χώρες της Ευρωζώνης. Η διορία έληγε τυπικά χθες τα μεσάνυχτα και μέχρι το απόγευμα, μόλις 10 από τις 19 χώρες είχαν καταθέσει το προσχέδιό τους.

Το προσχέδιο της Ελλάδας ανέβηκε στην ιστοσελίδα γύρω στις 8 η ώρα. Οι πρώτες χώρες που είχαν στείλει τους προϋπολογισμούς τους ήταν η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Αυστρία. Στην πορεία προστέθηκαν η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία και άλλες.

Η Ιταλία άφησε τελικά την ημερομηνία να εκπνεύσει… Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι ακόμη και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση ολίγων 24ώρων, δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Στο παρελθόν, η Ισπανία είχε αργήσει κάποιες μέρες, ενώ η Πορτογαλία δεν είχε στείλει καν προσχέδιο, επικαλούμενη ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει από τον προηγούμενο προϋπολογισμό της!

Διαδικαστικά μιλώντας, η Κομισιόν έχει μία εβδομάδα από την κατάθεση για διευκρινίσεις και δύο για απορρίψει εντελώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάθε χώρας της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, θα ανακοινώσει την εκτίμησή της για κάθε ένα από αυτούς. Χρονικά, χθες, η Κομισιόν προσδιόρισε το χρονικό ορίζοντα των ανακοινώσεων στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Για τις Βρυξέλλες, ο πιο… πολυαναμενόμενος προϋπολογισμός είναι αυτός της Ιταλίας. Αυτός είναι το βασικό ζήτημα, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,4%. Στο τέλος της εβδομάδας, ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναμένεται να μεταβεί στην Ιταλία για να έχει επαφές με την κυβέρνηση, οπότε δεν αποκλείεται τα πράγματα να αλλάξουν.

Το ζήτημα της Ελλάδας και του αιτήματός της να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019 έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το ενδιαφέρον για τους θεσμούς βρίσκεται κυρίως στο πώς οι ελληνικές Αρχές παρουσιάζουν το αίτημά τους, η επιχειρηματολογία και ο τρόπος διατύπωσης. Μπορεί αυτό να είναι τυπικό, ωστόσο έχει σημασία κυρίως “για να μην ξεκινήσει μια αντιστροφή όλων των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και να μην σταλεί το λάθος μήνυμα στις αγορές”.  Παρόλο που η Ελλάδα είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη για ενάμιση περίπου χρόνο ακόμη, είναι σημαντικό να υπάρξει σύνεση και για προσέλκυση επενδυτών.

Το dead line έχασε και η Πορτογαλία, αλλά πηγές από τη Λισαβόνα διαβεβαίωναν ότι “δεν πρόλαβαν” και πως “δεν κρύβεται κάτι πίσω από την καθυστέρηση αυτή”. Η αλήθεια είναι ότι η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που θα έδινε ο -πρόεδρος του Eurogroup- και υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο χθες ματαιώθηκε για σήμερα το μεσημέρι. Πάντως, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι “το προσχέδιο θα φτάσει μέσα στις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα