Ιταλία: Ο κορονοϊός υπήρχε σε λύματα από τον Δεκέμβριο 2019

Ιταλία: Ο κορονοϊός υπήρχε σε λύματα από τον Δεκέμβριο 2019
Στιγμιότυπο από το Μιλάνο AP

Μελέτη του του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας στοχεύει στην κατανόηση της έναρξης της κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία

Ο κορονοϊός ήταν παρών στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνο από τον Δεκέμβριο 2019, δύο μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ιταλία, σύμφωνα με μελέτη του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας.

Η μελέτη εξέτασε 40 δείγματα λυμάτων που είχαν περισυλλεγεί ανάμεσα στον Οκτώβριο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020. Τα αποτελέσματα, που επιβεβαιώθηκαν από δύο χωριστά εργαστήρια με δύο διαφορετικές μεθόδους, απέδειξαν την παρουσία του RNA του SARS-Cov-2 σε δείγματα που προέρχονται από το Μιλάνο και το Τορίνο στις 18.12.2019, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Ομοια ίχνη βρέθηκαν επίσης στα λύματα της Μπολόνια στις 29 Ιανουαρίου 2020, την στιγμή που το πρώτο κρούσμα Covid-19 καταγράφηκε επισήμως στην Ιταλία στις 20 Φεβρουαρίου, στην κωμόπολη Κοντόνιο, κοντά στο Μιλάνο.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας διευκρινίζει ότι τα δείγματα από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2019 δεν έδειξαν ίχνη του ιού.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση της έναρξης της κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία και παρέχει συνεκτικές πληροφορίες σε σχέση με τις αναλύσεις που έγιναν στην Γαλλία επί δειγμάτων νοσηλευομένων ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο 2019», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το Ινστιτούτο αναφέρεται επίσης σε ισπανική μελέτη που εντόπισε το RNA στα λύματα της Βαρκελόνης που είχαν περισυλλεγεί στα μέσα του Ιανουαρίου, «περί τις 40 ημέρες πριν από την καταγραφή του πρώτου εγχώριου κρούσματος» στην Ισπανία.

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν την παραδοχή που υπάρχει πλέον σε εθνικό επίπεδο για την σημασία της παρακολούθησης του ιού στα δείγματα των λυμάτων και στην είσοδο των εγκαταστάσεων καθαρισμού» των υδάτων, αναφέρει στην μελέτη η Λούκα Λουτσιντίνι του ISS.

Το γεγονός ότι εντοπίσαμε ίχνη του ιού «δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι βασικές αλυσίδες μετάδοσης (…) ήταν ενεργές από τα πρώτα αυτά κρούσματα», διευκρινίζει προσθέτοντας ότι ένα «δίκτυο παρακολούθησης (στην ιταλική επικράτεια) μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τον έλεγχο της επιδημίας».

Σύμφωνα με την Λουτσία Μποναντόνα, επίσης του ISS, πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με την παρακολούθηση ιχνών του ιού στα λύματα σε τουριστικές περιοχές.

«Με βάση τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ετοιμαστούμε για την παρακολούθηση του συνόλου της επικράτειας στις εν δυνάμει πιο κρίσιμες περιόδους, το φθινόπωρο», καταλήγει η Λουτσία Μποναντόνα.

Η επιδημία Covid-19 προκάλεσε επισήμως 34.500 θανάτους στην Ιταλία, από το πρώτο περιστατικό που καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο Κοντόνιο, πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα εκτός της Κίνας, όπου η επιδημία έκανε την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο 2019, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Η περιοχή της Λομβαρδίας, και γενικότερα η βόρεια Ιταλία, έγιναν στην συνέχεια το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη.

Η ασθένεια μοιάζει να είναι υπό έλεγχο στην Ιταλία, με λίγες δεκάδες θανάτους ημερησίως και μειωμένο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, δύο εστίες μετάδοσης εμφανίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ρώμη, όπου οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα