Ιταλία: Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό

Ιταλία: Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό
Ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη AP

Από 250 έως και 500 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση των ιταλικών νοικοκυριών από τις αυξήσεις. Υιοθέτηση ειδικών μέτρων για τον περιορισμό των αυξήσεων ετοιμάζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση Ντράγκι.

Σύμφωνα με το κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων του ιταλικού δημόσιου καναλιού RaiTre, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση ειδικών μέτρων, με στόχο τον περιορισμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών.

«Στην παρούσα φάση, τα πιο πιθανά μέτρα είναι η έγκριση ειδικών οικονομικών βοηθημάτων για τους λιγότερο εύπορους και η μείωση των φόρων που περιέχονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού, αλλά δεν συνδέονται άμεσα με την παροχή του ρεύματος. Μοιάζει πιο δύσκολο, όμως, να μειωθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας», μεταδίδει η Rai.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα επιβαρύνουν κάθε οικογένεια με έξοδα από 250 μέχρι 500 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι «το προηγούμενο τρίμηνο το ρεύμα αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο θα αυξηθεί, ξανά κατά 40%» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των συγκεκριμένων αυξήσεων.

Η έκρηξη αυτή των τιμών, σύμφωνα με το Rai Tre, οφείλεται στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία αυξάνει τη ζήτηση πρώτων υλών, στα περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου και στους φόρους που πρέπει να πληρώνουν οι εταιρίες, οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον.

«Πρέπει να βρεθεί λύση», λένε οι καταναλωτές

Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, Unc, σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις του υπουργού.

«Αν η αύξηση αυτή, όντως ισχύσει, θα έχει τρομερά καταστρεπτικές συνέπειες για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ’ ότι μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Ιταλικής Ένωσης Καταναλωτών, Μάρκο Βινιόλα.

«Μια τέτοια αστρονομική άνοδος των τιμών κινδυνεύει να αποτελέσει εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και βαραίνοντας στον προϋπολογισμό των οικογενειών, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κατανάλωσης», πρόσθεσε ο Βινιόλα.

Οι Ιταλοί καταναλωτές, τέλος, κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας να βρουν άμεσα λύση και υποδεικνύουν, ως αναγκαία βήματα για την στήριξη των πολιτών, να μην συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στον λογαριασμό του ρεύματος τα κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να καταργηθούν οι φόροι υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα