Καλιφόρνια: Η εξάπλωση της πυρκαγιάς “Ντίξι” επηρεάζει τις μετεωρολογικές συνθήκες

Καλιφόρνια: Η εξάπλωση της πυρκαγιάς “Ντίξι” επηρεάζει τις μετεωρολογικές συνθήκες
AP/NOAH BERGER

Δασικές εκτάσεις της Καλιφόρνια έχουν καεί από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στη περιοχή, η οποία επεκτείνεται δραματικά, αλλάζοντας το κλίμα της περιοχής.

Μια τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια τις τελευταίες ημέρες και η οποία έχει ήδη κατακάψει 770.000 στρέμματα βλάστησης, έχει γίνει τόσο μεγάλη που έχει δημιουργήσει δικό της κλίμα, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Περίπου 5.400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν την “πύρινη λαίλαπα” στα δάση της βόρειας Καλιφόρνιας. Η πυρκαγιά ολοένα και μεγαλώνει από τα μέσα Ιουλίου, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων.

AP/NOAH BERGER


Η πυρκαγιά “Ντίξι” έχει πάρει τέτοια έκταση που τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί το φαινόμενο του πυροσωρείτη, ένα νέφος το οποίο προκαλεί ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν τις φλόγες.

AP/ NOAH BERGER


“Η αυριανή ημέρα μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη. Αν τα νέφη αυτά είναι αρκετά ψηλά, μπορεί να προκαλέσουν αστραπές”, προειδοποίησε η μετεωρολόγος Τζούλια Ρούθφορντ.

Μάλιστα πυροσβέστες ακόμη και από τη Φλόριντα έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Βέβαια, παρά το μέγεθός της, η πυρκαγιά “Ντίξι” έχει επεκταθεί μέχρι στιγμής, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές κι έτσι δεν έχουν σημειωθεί πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα κτίρια.

Για τη Καλιφόρνια οι πυρκαγιές αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο, όμως το φετινό καλοκαίρι ήταν ανησυχητικά ζεστό και ξηρό, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

AP/ Noah Berger


Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια τη φετινή χρονιά, έχουν ήδη κάψει τρεις φορές περισσότερη βλάστηση απ’ ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι, αν και το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της πολιτείας σε ό, τι αφορά τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, τα αίτια της πυρκαγιάς “Ντίξι” προκλήθηκαν πιθανώς από πτώση ενός δέντρου πάνω σε καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

AP/NOAH BERGER


Αυτές οι γραμμές ηλεκτροδότησης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανήκουν στην εταιρεία Pacific Gas & Electric (PG&E), μια ιδιωτική εταιρεία που ευθύνεται και για την πυρκαγιά “Καμπ”, η οποία το 2018 κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Πάρανταϊζ και προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά “Ντίξι”.

AP/NOAH BERGER


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα