Καταλονία: Γενική απεργία την Τρίτη, ημέρα κήρυξης της ανεξαρτησίας

Καταλονία: Γενική απεργία την Τρίτη, ημέρα κήρυξης της ανεξαρτησίας

Σε εξέλιξη διαδηλώσεις σε όλη την Καταλονία υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί γενική απεργία

Της απεσταλμένης στη Βαρκελώνη, Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

H Καταλονία δεν κοιμήθηκε χτες βράδυ. Ξενύχτησε στις πλατείες της τραγουδώντας τον καταλανικό ύμνο και φωνάζοντας ρυθμικά  “independenzia”. Τα δυσκολα ξεκινάνε σήμερα, που μέσα από ένα κλίμα εξαιρετικά πολωμένο  η Μαδρίτη και η κυβέρνηση της Καταλονίας πρέπει να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα τους. Στις ομιλίες του και ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο καταλανός πρόεδρος πανηγύρισαν για τη νίκη της Δημοκρατίας, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε μεταξύ τους συνομιλία. Ο Μαριάνο Ραχόι συγχαίροντας του Καταλανούς που δεν ψήφισαν και τους αστυνομικούς που υπερασπίστηκαν με τις επεμβάσεις τους  τη Δημοκρατία σήμερα ξεκινά να εργάζεται, όπως  χαρακτηριστικά είπε, για την «αποκατάσταση της  καθεστωτικής κανονικότητας».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ λίγο πριν τα μεσάνυχτα  ανήγγειλε, περιστοιχισμένος από τους υπουργούς του, χωρίς περιστροφές : «έχουμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε το δικό μας κράτος» ανοίγοντας τη πόρτα στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τις προσεχείς μέρες η καταλανική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει την εντολή του 90%  ύπερ της απόσχισης (7,8% είπαν όχι και 2% ψήφισαν λευκό) στο καταλανικό κοινοβούλιο και βάσει του  Νόμου για το Δημοψήφισμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της χώρας.

Μια μέρα πριν το Δημοψήφισμα σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο News 24/7  o Aντριά Αλσίνα, εκπρόσωπος του National Catalan Assembly (Eθνική Καταλανική Κυβέρνηση),  αποκάλυψε ότι ο Πουτζντεμόντ αν λάβει  εντολή για ανεξαρτησία την επομένη του Δημοψηφίσματος θα συναντηθεί με τον ισπανό βασιλιά και αξιωματούχους της Ε.Ε για να  δρομολογηθεί η απόσχιση της χώρας.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, πέρα από το γιατί η καταλανική κυβέρνηση αποφεύγει (μέχρι την ωρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν) να ανακοινώσει το ποσοστό της συμμετοχής. Θα καταφέρει όντως να γυρίσει η Καταλονία σελίδα στην ιστορία της; Με ποιο κόστος; Ποια θα είναι η  αντίδραση της κυβέρνησης Ραχόι και η στάση  των Βρυξελλών;  Οι Καταλανοι πάντως πολίτες  αισθάνονται ότι ζούνε  «μια ιστορική στιγμή». «Είναι ιστορική γιατί σε πείσμα της βίας τελικά ψηφίσαμε αυτό που θέλαμε και η Ευρώπη  είδε το αληθινό πρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης. Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει αύριο», διαπίστωνε χτες βράδυ η Αίντα στην Πλάθα Καταλούνια, ανάμεσα σε χιλιάδες, νεαρούς κυρίως, καταλανούς που πανηγύριζαν, περιμένοντας  το διάγγελμα του προέδρου τους.

Η Σίλβια τη διακόπτει για να κάνει την πρόβλεψη: «Θα μας τιμωρήσει η ισπανική κυβέρνηση». Με ποιο τρόπο; «Ίσως με νέες επιθέσεις της αστυνομίας στους καταλανικούς θεσμούς». Στο μεταξύ, η  ισπανική αστυνομία (Guardia Civil), πρωταγωνίστρια στα χθεσινά έκτροπα, παραμένει  στα τρία πλοία που είναι δεμένα στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Ο Τζόρντι περιφέρεται ανάμεσα από πιτσιρικάδες με την καταλανική σημαία. Ρωτάει ένα νεαρό ποια είναι η σημαία που κρατά. Του απαντά «της Βενετίας». Χτες βραδυ στην πλάθα Καταλούνια ξεμύτισαν και άλλες αποσχιστικές επιθυμίες: δίπλα στη βενατσιάνικη, μια σημαία της Κορσικής και μια της Βρετάνης. Το πάρτυ παρόντων  των τηλεοπτικών συνεργείων της υφηλίου (ακόμη και από το Κουρδιστάν!) που ήταν παρόντα, κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. «Όλη η βδομάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη», εκτιμά ο Τζόρντι. «Η σύγκρουση με τη Μαδρίτη θα κορυφωθεί. Οι Καταλανοί είμαστε όμως ένας  ειρηνικός λαός . Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε προς το μέλλον μας χωρίς πισωπατήματα στο παρελθόν.  Κάτι νέο γεννιέται σήμερα».

 Η Νούρια είναι σίγουρη  ότι εντός των ημερών θα αναγγελθεί η ανεξαρτησία της χώρας  «Το περιμέναμε χρόνια». Ο ηλικιωμένος κ.Πιέντρο που ήρθε αυθόρμητα μαζί με τη σύζυγό του στην Πλάθα Καταλούνια  έχοντας ζήσει το καθεστώς Φράνκο το συγκρίνει με την κυβέρνηση Ραχόι «Η απολυταρχία δεν τέλειωσε ποτέ στην Ισπανία».

Ο Μιγκέλ  δεν πήγε να ψηφίσει. «Δεν έχει νόημα.  Δεν θα λυθεί η οικονομική κρίση της Καταλονίας με την αυτονομία μας.».Και ο  οδηγός ταξί που με οδήγησε στο press center στην Diagonal γύρισε την πλάτη στο Δημοψήφισμα. «Αυτό  που πετυχαίνει είναι να μας διχάσει».

 Ενώ αναμένονται οι ανακοινώσει από τις δυο κυβερνήσεις, ξεκινούν οι έρευνες για την ευθύνη των βίαιων επεισοδίων σε βάρος καταλανών πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα Καταλονίας, Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καταλονία: Ζήτημα ωρών η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας

Καταλονία: Τα δάκρυα των αστυνομικών για τα επεισόδια. Η άγνωστη όψη του δημοψηφίσματος

Καταλονία: Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Καταλονία: 90% υπέρ της ανεξαρτησίας

SHARE:

24Media Network