Κατάρ: Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν

Κατάρ: Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν
Κατάρ: Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν AP

Οι ιστορικές διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο να τερματιστούν δύο δεκαετίες πολέμου που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες μαχητές και αμάχους.

Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 12/9 η τελετή έναρξης για τις συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με στόχο να τερματιστούν δύο δεκαετίες πολέμου που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες μαχητές και αμάχους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τελετή άρχισε στις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την ανάγνωση εδαφίων από το κοράνι, ενώ ακολούθησαν σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν θα πρέπει να βασίζονται στην ιδέα ότι δεν υπάρχουν νικητές ούτε ηττημένοι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να λάβουν την καθοριστική απόφαση σύμφωνα με τις σημερινές προκλήσεις και να σταθούν πάνω από κάθε είδους διαφορά…καταλήγοντας σε μια συμφωνία επί της βάσης ότι δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος», δήλωσε ο ίδιος.

“Θα δοθεί τέλος στα σημερινά βάσανα της χώρας”

Ο επικεφαλής του αφγανικού συμβουλίου συμφιλίωσης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε σήμερα ότι εάν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν συνεργαστούν, θα μπορέσουν τελικά να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία προκειμένου να δοθεί τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων.

«Πιστεύω ότι εάν δώσουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο και εργαστούμε ειλικρινώς για την ειρήνη, θα δοθεί τέλος στα σημερινά βάσανα της χώρας», δήλωσε ο Αμπντουλάχ στην εναρκτήρια τελετή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε ξενοδοχείο στην Ντόχα.

Ο Αμπντουλάχ ευχαρίστησε τους Ταλιμπάν για την «προθυμία» τους να διαπραγματευτούν και ζήτησε να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία». «Πρέπει να δώσουμε τέλος στη βία και να πετύχουμε μια εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν. Θέλουμε μια ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε ο διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης στις ιστορικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ έχουν στόχο να τερματίσουν 19 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής των Ταλιμπάν επανάλαβε το αίτημα του κινήματός του για ένα «ισλαμικό σύστημα» στο Αφγανιστάν, κατά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Θέλω όλος ο κόσμος να λάβει υπόψιν το Ισλάμ στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες και το Ισλάμ να μην θυσιαστεί σε προσωπικά συμφέροντα», δήλωσε ο Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι επιθυμεί ένα «ισλαμικό σύστημα» στο Αφγανιστάν.

Στόλτενμπεργκ: “Ιστορική ευκαιρία”

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την έναρξη των ενδοαφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ντόχα του Κατάρ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία».

«Το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό του Αφγανιστάν για να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνει ποτέ καταφύγιο για τρομοκράτες», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πομπέο: “Αδράξτε την ευκαιρία”

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο παρότρυνε σήμερα την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των μεταξύ τους συνομιλιών για να πετύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Η επιλογή του μελλοντικού πολιτικού σας συστήματος είναι, φυσικά, κάτι που θα το αποφασίσετε εσείς», είπε ο Πομπέο, μιλώντας στην τελετή έναρξης των πολυαναμενόμενων συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η λύση που θα βρεθεί θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών καθώς και την κοινωνική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας των γυναικών στον δημόσιο βίο.

«Σας προτρέπω θερμά, αδράξτε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Πομπέο.

«Αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Μην ξεχνάτε ότι ενεργείτε όχι μόνο για αυτή τη γενιά των Αφγανών αλλά και τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά και τα εγγόνια σας», πρόσθεσε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα