Κλιμάκωση της έντασης για τη Λευκορωσία: “Μπλόκο” της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά αεροπλάνα

Κλιμάκωση της έντασης για τη Λευκορωσία: “Μπλόκο” της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά αεροπλάνα
shutterstock

"Απάντηση" της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία. Δεν έδωσε άδεια σε ευρωπαϊκά αεροπλάνα να πετάξουν προς τη Μόσχα.

Στην αντεπίθεση πέρασε την Πέμπτη (27/05) η Ρωσία, αναφορικά με την απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία, αρνούμενη να δώσει άδεια σε ευρωπαϊκά αεροπλάνα να πετάξουν προς τη Μόσχα.

Σε μια προφανή κλιμάκωση από το Κρεμλίνο, οι ρωσικές αεροπορικές αρχές ανάγκασαν την Austrian Airlines να ακυρώσει την πτήση της από τη Βιέννη προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Η Air France ακύρωσε επίσης την πτήση της Παρίσι – Μόσχα για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες είχαν δημοσιεύσει νέα δρομολόγια παρακάμπτοντας τη Λευκορωσία και ακολουθώντας τις συστάσεις της EASA. Η κίνηση αυτή ήρθε κατόπιν αναγκαστικής προσγείωσης την Κυριακή ενός αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Ελλάδα προς τη Λιθουανία και τη σύλληψη δύο επιβατών, του δημοσιογράφου Ραμάν Προτάσεβιτς και της Ρωσίδας φίλης του, Σοφία Σαπέγκα.

Δεν είναι σαφές εάν τα αντίποινα της Μόσχας είναι προσωρινά ή σηματοδοτούν μια πιο διαρκή αντιπαράθεση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίμετρα κατά του ρωσικού εθνικού αερομεταφορέα Aeroflot.

ICAO: Έρευνα για την προσγείωση στο Μινσκ

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) συμφώνησε την Πέμπτη να ερευνήσει την εξαναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας Έμον Ράιαν.

Το 36μελές Συμβούλιο αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, συνεδρίασε για να εξετάσει τα αιτήματα που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, που ζητούσαν να ερευνηθεί το θέμα. Ο Ράιαν είπε ότι ο ICAO θα παρουσιάσει μια ενδιάμεση αναφορά μέχρι τις 25 Ιουνίου.

«Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση του ICAO να διεξάγει μια διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το επεισόδιο στη Λευκορωσία και χαιρετίζουμε την υποστήριξη των συναδέλφων μας απ’ όλον τον κόσμο ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός.

Η Λευκορωσία σήκωσε ένα μαχητικό για να συνοδεύσει το επιβατικό αεροσκάφος στο Μινσκ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια ψευδή προειδοποίηση για βόμβα. «Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ήταν μια επίθεση στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής αεροπλοΐας και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος που ταξίδευαν μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ», τόνισε ο Ράιαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα