Κοινή δήλωση Γαλλίας – Βρετανίας – Γερμανίας και ΗΠΑ κατά της Μόσχας για την δηλητηρίαση του Σκριπάλ

Κοινή δήλωση Γαλλίας – Βρετανίας – Γερμανίας και ΗΠΑ κατά της Μόσχας για την δηλητηρίαση του Σκριπάλ
Ο Σεργκέι Σκριπάλ σε παλαιότερη φωτογραφία από δικαστήριο στη Μόσχα AP Photo/Misha Japaridze

Η επίθεση στο ρώσο πρώην πράκτορα αποτελεί επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου λένε σε κοινή ανακοίνωση Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ

Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ εξέδωσαν πριν από λίγο κοινή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούν την Μόσχα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στον ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Όπως αναφέρουν στο ανακοινωθέν η επίθεση με στρατιωτικής χρήσης νευροτοξικό παράγοντα αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται ειδικότερα στην κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων χωρών.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται σε άλλο σημείο και οι τέσσερις χώρες καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

PA via AP/AP Photo/Misha Japaridze

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα