Κοροναϊός: Η επαρχία της κεντρικής Κίνας που απειλεί τον πλανήτη

Κοροναϊός: Η επαρχία της κεντρικής Κίνας που απειλεί τον πλανήτη
Άνθρωποι με μάσκες στο μετρό του Hong Kong στη σκιά του νέου Κοροναϊού AP

Η Χουμπέι είναι η πηγή του νέου Κοροναϊου. Πού βρίσκεται, τι πληθυσμό έχει και γιατί υπάρχει αυξημένη ανησυχία.

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει ο νέος Κοροναϊος που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Κίνα η οποία μετρά ήδη 17 νεκρούς.

Πηγή του κακού είναι η επαρχία Χουμπέι στην κεντρική Κίνα. Το όνομα Χουμπέι σημαίνει «βόρεια της λίμνης», αναφέρεται στην βόρεια θέση της Λίμνης Τονγκτίνγκ και προέρχεται από το Χου (λίμνη) και το μπέι (βόρεια). Συνορεύει με τις επαρχίες Χενάν στα βόρεια, Ανχουέι στα ανατολικά, Τζιανγκσί στα νοτιοανατολικά, Χουνάν στα νότια, τη δημοτική περιοχή Τσονγκτσίνγκ στα δυτικά, και την επαρχία Σαανσί στα βορειοδυτικά. Καταλαμβάνει έκταση 185.900 τ.χμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 57.237.740, σύμφωνα με την απογραφή του 2010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πώς έχει η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, το Ουχάν που είναι και η πρωτεύουσα. Πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Κεντρική Κίνα.

Το Ουχάν είναι γνωστό ως λεωφόρος που οδηγεί τις εννέα επαρχίες και είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, με δεκάδες δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και σιδηροδρόμων. Αναγνωρίζεται ως το πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και συγκοινωνιακό κέντρο της κεντρικής Κίνας και έχει πληθυσμό 9.785.392 ατόμων η πλειοψηφία των οποίων κατοικεί στην αστική περιοχή.

Πλούσια ιστορία

Η περιοχή ιδρύθηκε πριν από πάνω από 3.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Χαν, έγινε αρκετά πολυσύχναστο λιμάνι. Το 1911, οπαδοί του Σουν Γιατ-Σεν ξεκίνησαν την η εξέγερση του Ουχάν που οδήγησε στην κατάρρευση της δυναστείας Τσιν και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας. Το Ουχάν ήταν η έδρα του Εθνικιστικού Κόμματος (Κουόμιντάν), η οποία μεταφέρθηκε εκεί από την Καντώνα το 1926. Στο Ουχάν κυριαρχούσε η αριστερή πτέρυγα του Κόμματος, με επικεφαλής τον Ουάνγκ Τσινγκουέι, σε αντίθεση με τον Τσιανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος όμως κατάφερε να γίνει ο βασικός ηγέτης της Κουόμιντάν.

Ο νέος ιός

Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS. Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.

Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα