Κορονοϊός: Δεν φαίνεται να επιπεδοποιείται η καμπύλη της εξάπλωσης παγκοσμίως

Κορονοϊός: Δεν φαίνεται να επιπεδοποιείται η καμπύλη της εξάπλωσης παγκοσμίως
Κορονοϊός στη Γερμανία AP

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο ενώ αυξημένη είναι η ανησυχία στη Λατινική Αμερική. Στη Βραζιλία οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000 το τελευταίο 24ωρο.

“Καλπάζει” ο κορονοϊός παγκοσμίως με τα συνολικά κρούσματα να πλησιάζουν τα 23 εκατομμύρια. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Η καμπύλη της εξάπλωσης δεν φαίνεται να επιπεδοποείται.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Πάνω από 2.000 κρούσματα στην Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο

Η Ουκρανία κατέγραψε 2.328 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για νέο ρεκόρ όσον αφορά τα νέα κρούσματα που αναφέρονται σε μια μέρα.

Ο αριθμός αυτός που δόθηκε στη δημοσιότητα από το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας ξεπερνάει το ρεκόρ της Πέμπτης, κατά την οποία είχαν καταγραφεί 2.134 νέα κρούσματα Covid-19 σε ένα 24ωρο.

Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται τώρα σε 102.971 και των θανάτων σε 2.244, με τους αξιωματούχους να υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Στη Ρωσία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 95.000

Η Ρωσία κατέγραψε 4.921 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, με τα οποία ανέρχεται σε 951.897 το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2 στη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι 121 άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό το 24ωρο που πέρασε, ανεβάζοντας σε 16.310 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την νόσο στη χώρα.

Στην Ινδία οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 55.000

Κορονοϊός στην Ινδία AP

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία αυξήθηκε σε 2.975.701 και ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία της Covid-19 έφτασε τους 55.794 σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Τουλάχιστον 69.878 νέα κρούσματα και 945 θάνατοι αναφέρθηκαν το 24ωρο που πέρασε, διευκρίνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ινδία εξακολουθούν να υπάρχουν 697.330 ενεργά κρούσματα SARS-CoV-2, μολονότι 2.222.577 άνθρωποι ανάρρωσαν από Covid-19 και έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις τελευταίες εβδομάδες, η ινδική κυβέρνηση έχει εστιάσει στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό.

Ως χθες Παρασκευή είχαν γίνει συνολικά 34.491.073 διαγνωστικές εξετάσεις εκ των οποίων 1.023.836 μόνον την χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας. Είναι η πρώτη φορά που περισσότερα από 1 εκατομμύριο τεστ έγιναν σε μια ημέρα.

Στη Βραζιλία οι νεκροί έφτασαν τους 1.054 σε ένα 24ωρο

Κορονοϊός στη Βραζιλία AP

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.054 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 και 30.355 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 113.358 νεκρούς επί συνόλου 3.532.330 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Πάντως χθες ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) αρμόδιο για υγειονομικές κρίσεις, εκτίμησε ότι η καμπύλη της εξάπλωσης στη Βραζιλία μοιάζει να επιπεδοποιείται, αν όχι να μπαίνει σε καθοδική τροχιά.

Ο Ράιαν πρόσθεσε ότι καθώς ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίζονται σε εβδομαδιαία βάση έχει σταθεροποιηθεί και ο ρυθμός αναπαραγωγής μειώνεται, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία θα υφίστανται λιγότερη πίεση.

«Γενικά, η τάση στη Βραζιλία είναι σταθερή ή πτωτική (…) αυτό χρειάζεται να συνεχιστεί», τόνισε. «Καταγράφεται σαφής πτωτική τάση σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας. Το ερώτημα είναι (…) μπορεί να συνεχιστεί αυτό;» διερωτήθηκε ο Ράιαν.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχεται σφοδρές επικρίσεις στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση. Ο Μπολσονάρου υποβαθμίζει την πανδημία, χαρακτηρίζει την Covid-19 «γριπούλα» κι εμφανίζεται συχνά δημόσια χωρίς μάσκα, παρότι προσβλήθηκε ο ίδιος.

Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για τον τεράστιο αριθμό θανάτων στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας, απάντησε «και τι μ’ αυτό;». Ο Μάικ Ράιαν είπε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά στη Βραζιλία, επιμένοντας πως αν οι μεγάλες χώρες, όπως αυτή, οι ΗΠΑ και η Ινδία έθεταν υπό έλεγχο την κατάσταση, θα συνέβαλαν καίρια η κρίση να αποκλιμακωθεί παγκοσμίως. «Οποιαδήποτε επιτυχία για τη Βραζιλία είναι επιτυχία για όλο τον κόσμο», εξήγησε. Ωστόσο, επέμεινε πως χρειάζεται προσοχή.

Η Βραζιλία είναι αχανής χώρα, πολλά τμήματά της καταγράφουν ακόμη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι μολύνσεις κυμαίνονται ως ακόμη και τις 60.000 ημερησίως κι οι θάνατοι ασθενών παραμένουν πάνω από τους 1.000 ανά εικοσιτετράωρο, θύμισε το στέλεχος του ΠΟΫ.

Στο Μεξικό οι νεκροί πλησιάζουν τους 60.000

Κορονοϊός στο Μεξικό AP

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 504 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 5.928 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 59.610 νεκρούς επί συνόλου 549.734 μολύνσεων.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Ελπίδες ΠΟΥ για τέλος της πανδημίας σε λιγότερο από δύο χρόνια

Κορονοϊός στην Αφρική AP

Ελπίδες ότι η κρίση του κορονοϊού μπορεί να τελειώσει σε λιγότερο από δύο χρόνια, τρέφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του, την Παρασκευή (21/08). Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αφού υπενθύμισε ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης, που έπληξε όλον τον πλανήτη το 1918, χρειάστηκε επίσης δύο χρόνια για να περάσει, τόνισε: “Με τη σημερινή κατάστασή μας, με περισσότερη τεχνολογία, φυσικά με περισσότερες διασυνδέσεις, ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί, μπορεί να κινηθεί γρήγορα. Ταυτόχρονα, έχουμε την τεχνολογία και τη γνώση για να τον σταματήσουμε”.

Τα παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα, στις ίδιες περιπτώσεις και υπό τις ίδιες συνθήκες που είναι υποχρεωτική και για τους ενήλικους, συνιστά ο ΠΟργανισμός Υγείας.

Στο έγγραφο με τις αναθεωρημένες συστάσεις του ΠΟΥ, «συστήνεται η χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των 12 ετών» ιδίως όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους και εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορονοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα