Κορονοϊός: Γιατί ανοίγουν τα σχολεία στην Αυστραλία

Κορονοϊός: Γιατί ανοίγουν τα σχολεία στην Αυστραλία
Έλεγχος από ειδική ομάδα Αυστραλών αστυνομικών Nathan Patterson/NSW Police via AP

Κόντρα σε όσους θεωρούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως εστίες διασποράς του κορονοϊού, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε την επανέναρξη των μαθημάτων προκειμένου ν' αποδεσμευτούν οι γονείς και να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, έχοντας λάβει τις εγγυήσεις των υγειονομικών αρχών πως τα σχολεία είναι ασφαλείς τόποι κάλεσε τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά τις πασχαλινές διακοπές έτσι ώστε οι μαθητές να μην χάσουν όλη τη χρονιά και οι γονείς να μπορέσουν να εργασθούν, με απώτερο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αν έχετε μια δουλειά σ’ αυτή την οικονομία είναι δουλειά ουσιώδους σημασίας. Δεν με νοιάζει ποια είναι αυτή“, δήλωσε ο Μόρισον μιλώντας στον ραδιοσταθμό 6PR. “Οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για χάρη της οικονομίας και των οικογενειών τους. Είναι ανάγκη τα σχολεία να μπορέσουν να το υποστηρίξουν αυτό“.

Η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε ακόμη πως θέλει να εισαγάγει μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ευνοήσει την ιχνηλάτηση των επαφών όσων νόησαν από κορονοϊό, καθώς ένας άνδρας φυλακίσθηκε για έναν μήνα επειδή παραβίασε επανειλημμένα την καραντίνα του σε ξενοδοχείο προκειμένου να συναντήσει τη σύντροφό του.

Τα νέα κρούσματα στην Αυστραλία έχουν κρατηθεί επί εβδομάδες σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες, καθώς είχαν εφαρμοστεί εξ αρχής αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο Μόρισον πάντως διευκρίνισε πάντως πως κάποια από τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δεν θα αρθούν για κάποιο διάστημα.

Κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομία της Αυστραλίας προβλέπεται ότι θα συρρικωνθεί κατά 6,7% και αναλυτές εκτιμούν ότι η ανεργία θα φθάσει σε διψήφιο ποσοστό τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο οικονομικής στήριξης που ξεπερνάει τα 300 δις αυστραλιανών δολαρίων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν ανέπαφο το εργατικό δυναμικό τους τους.

Η Αυστραλία έχει επιβεβαιώσει περί τα 6.500 κρούσματα και μόλις 63 θανάτους, με τα ποσοστά καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων να είναι μονοψήφια επί εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα