Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ ζητάει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας στη Μέση Ανατολή

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ ζητάει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας στη Μέση Ανατολή
Ιρανοί πολίτες περπατούν με μάσκες δίπλα σε λίμνη στη δυτική Τεχεράνη AP Photo/Vahid Salemi

Ο διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αχμεντ αλ-Μαντχάρι κάλεσε τις χώρες της περιοχής να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αχμεντ αλ-Μαντχάρι κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

“Δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτήν την ασθένεια παρά αν έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία”, δήλωσε ο δρ. Μαντχάρι κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο, έδρα της διεύθυνσης Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ.

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του 21 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες.

Τόνισε όμως ότι σε αυτήν την περιοχή έχουν καταγραφεί 18.019 κρούσματα και τα περισσότερα αφορούν το Ιράν.

“Βλέπουμε όλο και περισσότερα κρούσματα τοπικής μετάδοσης”, πρόσθεσε.

Σοβαρές αμφιβολίες έχουν εκφρασθεί το τελευταίο διάστημα για την αξιοπιστία των αριθμών σε πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, που αριθμεί 100 εκατομμύρια κατοίκους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Λίβανος και η Τυνησία έχουν αναφέρει κρούσματα Covid-19 σε άτομα που έχουν διαμείνει στην Αίγυπτο.

“Εχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και επείγουσα δέσμευση των κυβερνήσεων, του τομέα της υγείας και της κοινωνίας γενικότερα για τον έλεγχο της πανδημίας… τώρα είναι η ώρα για δράση”, είπε ο δρ. Μαντχάρι. “Έχουμε τώρα μία ευκαιρία να περιορίσουμε την επιδημία”.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει περισσότερους των 8.000 νεκρών στον κόσμο από την εμφάνισή του στην Κίνα τον Δεκέμβριο. Συνολικά έχουν καταγραφεί 194.000 κρούσματα σε 150 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν απεικονίζει παρά ατελώς την πραγματικότητα, αφού μεγάλος αριθμός χωρών δεν κάνουν το διαγνωστικό τεστ παρά στις περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα