Κορονοϊός – ΟΗΕ: “Η Β. Κορέα οφείλει να ανοίξει τα σύνορά της”

Κορονοϊός – ΟΗΕ: “Η Β. Κορέα οφείλει να ανοίξει τα σύνορά της”
Έλεγχος σε αεροδρόμιο της Βόρειας Κορέας AP

Έκκληση κάνει ο ΟΗΕ προς την Πιονγκγιάνγκ να επιτρέψει την άφιξη γιατρών στη χώρα, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις μίας πιθανής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε σήμερα Δευτέρα την άποψη πως η Πιονγκγιάνγκ οφείλει να επιτρέψει την άφιξη στη χώρα γιατρών και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις μίας πιθανής εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στον πληθυσμό της.

Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της κι έχει ανακοινώσει δραστικά προληπτικά μέτρα για τον πληθυσμό της απαγορεύοντας τις πτήσεις προς και από τη χώρα, αλλά και την είσοδο σε ξένους επισκέπτες. Ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως έως σήμερα κρούσματα του κορονοϊού.

Όπως όμως δήλωσε σήμερα Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Τομάς Οχέα Κιντάνα, η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να επιτρέψει την πλήρη κι απρόσκοπτη είσοδο σε ειδικούς γιατρούς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Ο ίδιος ζήτησε επίσης να υπάρξει «αναθεώρηση» των διεθνών κυρώσεων απέναντι στη Βόρεια Κορέα, εξηγώντας πως «μία περαιτέρω απομόνωση της χώρας δεν αποτελεί λύση». «Πολυάριθμοι Βορειοκορεάτες δεν έχουν επαρκή διατροφή, πάσχουν από κακή ανάπτυξη και κατά συνέπεια είναι πιο ευάλωτοι εάν προσβληθούν» από τον κορονοϊό, τόνισε ο Κιντάνα, καταθέτοντας την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως το 43% του πληθυσμού της Βορείου Κορέας δεν σιτίζεται επαρκώς.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

Πώς μεταδίδεται Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

Τα νοσοκομεία αναφοράς Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ταξίδια Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

Η επιδημία στον πλανήτη Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα