Κορονοϊός-Ολλανδία: Σε εθνικό lockdown έως τις 14 Ιανουαρίου

Κορονοϊός-Ολλανδία: Σε εθνικό lockdown έως τις 14 Ιανουαρίου
Δρόμος στο Άμστερνταμ 2021 Peter Dejong/AP Photo

Σε καθεστώς "σκληρού" lockdown μπαίνει η Ολλανδία από τα ξημερώματα της Κυριακής (19/12) μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου 2022. Κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα, εστίαση, μουσεία και κινηματογράφοι. Μια εβδομάδα νωρίτερα κλείνουν τα σχολεία.

Την επιβολή “σκληρού” lockdown για όλο τον πληθυσμό ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Ολλανδία, μετά από φόβους για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η telegraaf.nl, το μέτρο θα ισχύει από τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής (19/12) μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου, οπότε και θα ελεγχθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου (18/12), στην οποία συμμετείχαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Rutte και ο υπουργός Υγείας De Jonge, κλειστά θα παραμείνουν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει πενιχρά Χριστούγεννα, χωρίς επίσκεψη σε εστιατόρια, καφέ, καζίνο, μουσεία, καταστήματα μόδας, κινηματογράφους ή ακόμα και κομμωτήρια. Επίσης, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η τριτοβάθμια εκπαίδευση κλείνουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

“Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο με το πέμπτο κύμα και με την Όμικρον που εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν. Πρέπει τώρα προληπτικά να παρέμβουμε”, πρόσθεσε ο Rutte κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

“Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο”, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

“Η επείγουσα σύσταση είναι να δέχεστε μόνο δύο επισκέπτες την ημέρα στο σπίτι, ηλικίας άνω των 13 ετών. Εξαίρεση ισχύει τις δυο ημέρες των Χριστουγέννων 25 και 26 Δεκεμβρίου οπότε θα επιτρέπονται έως και τέσσερις επισκέπτες. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ“, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, φαρμακεία και τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ επίσης υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής από εστιατόρια και καφετέριες.

Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 στη Χάγη 2021 Peter Dejong/AP Photo


Στην ανακοίνωση των νέων μέτρων δεν άργησαν να ξεσπάσουν και οι πρώτες μικρές διαδηλώσεις στη Χάγη ενάντια στους περιορισμούς λόγω Covid-19 με τους διαδηλωτές να αντιδρούν τόσο για το lockdown όσο και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 στη Χάγη 2021 Peter Dejong/AP Photo

“Η Όμικρον θα ξεπεράσει τη Δέλτα στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους”

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε “μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία”, τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Rutte.

Στιγμιότυπο από την πόλη του Άμστερνταμ 2021 Peter Dejong/AP Photo


Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα