Κορονοϊός: Σε εθνικό lockdown η Αυστρία – Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για όλους

Κορονοϊός: Σε εθνικό lockdown η Αυστρία – Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για όλους
Αντιμέτωπη με το lockdown η Αυστρία 2021 Lisa Leutner/AP Photo

Η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που μπαίνει σε γενικό "λουκέτο" μετά την αύξηση των κρουσμάτων κατά το τέταρτο κύμα. Η κυβέρνηση είχε μέχρι σήμερα ορίσει περιορισμούς μόνο για ανεμβολίαστους. Τοπικά lockdown στη Γερμανία και διεύρυνση υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Την επιβολή lockdown για όλο τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Αυστρία.

Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα και για το πολύ 20 ημέρες, ώστε τα Χριστούγεννα να γίνουν με μια σχετική κανονικότητα. Πρόκειται για το τέταρτο lockdown που βιώνει η χώρα καθώς υπάρχει ανησυχία πως δεν θα μπορέσει να αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί και αφορούσαν μόνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Η Kronen Zeitung μεταδίδει πως το εθνικό “λουκέτο” θα είναι διάρκειας δέκα ημερών, ωστόσο όπως αναφέρει το Reuters, το πιο πιθανό είναι να επεκταθεί στις είκοσι ημέρες. “Δε θέλουμε πέμπτο κύμα” ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ, ενώ αποσαφήνισε πως και τα σχολεία περνάνε πάλι στη τηλεκπαίδευση. Ακόμη, ο καγκελάριος είπε πως θα ανακοινωθούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί από 1η Φεβρουαρίου, για το σύνολο του πληθυσμού.

Αντιμέτωπη με το lockdown η Αυστρία Ronald Zak/AP Photo

Ήδη από τα μέσα της εβδομάδας, τα κρατίδια της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ είχαν ανακοινώσει τις αποφάσεις τους για τοπικά lockdown ακόμη και των εμβολιασμένων.

Τα εν λόγω κρατίδια είναι αυτά που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία. Ο Πρωθυπουργός της Άνω Αυστρίας, Τόμας Στέλτσερ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως τα περιθώρια “ελιγμών” με έκτακτα μέτρα, έχουν τελειώσει, και τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της λήψης ανάλογων μέτρων σε όλη τη χώρα.

Στη χώρα, ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, σημείωσε σήμερα νέο ρεκόρ, φθάνοντας το 989.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι στην Αυστρία είναι πλήρως εμβολιασμένο το 64,8% του γενικού πληθυσμού, με 12,5 εκ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί και 5,78 εκ. ανθρώπους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κόσμος στην Αυστρία 2021 Michael Gruber/AP Photo

Η Αυστρία μετράει 11,903 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, ενώ η πιο πρόσφατη καταγραφή κρουσμάτων έφτασε στα 12,616.

Παράλληλα, Σλοβακία και Τσεχία ανακοίνωσαν την Παρασκευή lockdown για τους ανεμβολίαστους, ενώ και στη δική μας χώρα αυξάνονται τα μέτρα έναντι εκείνων που δεν έχουν λάβει ακόμη δόση εμβολίου.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ITV πως “δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους”, και κάλεσε τους Βρετανούς τουρίστες να κάνουν κρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι. Δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Σε συναγερμό και η Γερμανία

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και στη Γερμανία, σε τοπικό επίπεδο, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λόταρ Βίλερ να επιρρίπτει ευθύνες στη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ατολμία σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Σαξονίας σχεδιάζει γενικό lockdown τριών εβδομάδων, με κλειστά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

“Από τους 50.000 ανθρώπους που μολύνονται κάθε μέρα, οι 400 μπορεί να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι’ αυτό”, προειδοποίησε ο κ. Βίλερ σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, κάνει πολύ μεγάλο λάθος”, συνέχισε ο κ. Βίλερ και υπενθύμισε ότι το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” είχε κάνει εγκαίρως πολύ σαφείς συστάσεις για δράση σε αρχικό στάδιο, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα θα είναι πιθανότατα το ισχυρότερο από όλα τα προηγούμενα, εάν δεν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα.

Ο γερμανός λοιμωξιολόγος ανέφερε πως τα μπαρ και τα κλαμπ έχουν γίνει “hotspots” κορονοϊού και ζήτησε επιβολή του Κανόνα 2G, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Κοινώς, πρότεινε οι ανεμβολίαστοι να μη μπορούν να πάνε σε μαγαζιά εστίασης, ούτε με rapid test (σε εκείνα που τους δέχονται).

Η Σαξονία θεωρείται δεδομένο πως θα πάει σε γενικό lockdown από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, με κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Προηγουμένως, ο συντονιστής των νοσοκομείων της Σαξονίας Μίχαελ Λάμπρεχτ είχε ζητήσει lockdown δύο εβδομάδων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του κρατιδίου.

Τοπικά lockdown και διεύρυνση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Για την ώρα Καγεκλάριος και πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην εξής διαδικασία που θα ακολουθείται – όχι σε εθνικό – αλλά σε επίπεδο κρατιδίων:

-αν ξεπεράσει ο “δείκτης νοσηλείας” το 3, επιβάλλεται ο κανονισμός “πρόσβαση μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης” σε χώρους αναψυχής και αθλητισμού, σε παντός τύπου εκδηλώσεις, στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, σε κομμωτήρια κ.ο.κ.

-αν ξεπεράσει ο “δείκτης νοσηλείας” το 6, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες να διαθέτουν και αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση στους παραπάνω χώρους, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα επιβάλλεται lock down

-αν ξεπεράσει ο “δείκτης νοσηλείας” το 9, τότε επιβάλλονται ακόμη πιο αυστηρότεροι περιορισμοί, για παράδειγμα μερικό lockdown για όλους.

Ο κορονοϊός στη Γερμανία AP Photo/Markus Schreiber

Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ ο “δείκτης νοσηλείας” κυμαίνεται σε εθνικό επίπεδο στο 5,30. Το χαμηλότερο όριο καταγράφτηκε με 1,62 στο Αμβούργο και το ανώτερο με 18,54 στη Θουριγγία.

Σε ότι αφορά τους χώρους εργασίας και την τοπική και υπεραστική συγκοινωνία (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, καράβια) – θα ισχύει ο κανονισμός “πρόσβαση είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ”. Ομόφωνα οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν να ζητήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει δια νόμου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, γηροκομεία, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με “ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα”.

Επίσης αποφάσισαν να δοθεί νέο πριμ στους εργαζόμενους αυτών των ιδρυμάτων. Καγκελάριος και πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντείνουν την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Στόχος ως το τέλος του χρόνου είναι ο εμβολιασμός 27 εκατομμυρίων ανθρώπων με την τρίτη δόση του εμβολίου κορονοϊού.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς τον Δεκέμβριο, παρουσία του Όλαφ Σολτς.

Στο Βερολίνο, υπήρχαν πάντως τη Πέμπτη διαθέσιμα μόλις 79 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τα 3,8 εκατ. κατοίκους της πόλης την Παρασκευή, ενώ στη Βρέμη υπήρχαν μόνο 5 κρεβάτια για τις 680.000 κατοίκους της. Αντιστοίχως η Βαυαρία έστειλε δύο ασθενείς της στην Ιταλία λόγω έλλειψης κλινών. Σε 12 από τα 16 κρατίδια της χώρας, καταγράφονται μεγάλα προβλήματα.

Την Πέμπτη, η Γερμανία ανακοίνωσε 65.000 νέα κρούσματα, καταγράφοντας άλμα-ρεκόρ.

Συνολικά στη Γερμανία έχει πλήρως εμβολιαστεί το 67,7% του γενικού πληθυσμού, με 116 εκ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί και 56,4 εκ. ανθρώπους να έχουν λάβει σκεύασμα κατά της covid-19. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 98,593 άνθρωποι στη χώρα.

Με πάσο υγείας η Γαλλία

Από την άλλη, η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdown σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους κατά της Covid-19 λόγω της επιτυχίας του μέτρου του υγειονομικού πάσου που έχει θέσει σε εφαρμογή η γαλλική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις πρόσφατες ανακοινώσεις του προς τον λαό της χώρας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει καταστήσει υποχρεωτική τη τρίτη δόση για όλους άνω των 65 ετών, ενώ υπάρχουν συστάσεις η τρίτη δόση να γίνει υποχρεωτική για το σύνολο του πληθυσμού. Εξετάζεται δε ο εμβολιασμός για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, με τις αποφάσεις να έρχονται με την έναρξη του 2022.

Ενώ το πάσο υγείας επρόκειτο αρχικά να λήξει στις 15 Νοεμβρίου 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που παρατείνει το πάσο υγείας έως τις 31 Ιουλίου 2022. Πάσο υγείας λαμβάνουν όσοι έχουν αναρρώσει και έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον Covid-19, όσοι έχουν λάβει τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca (μία δόση μόνο για το εμβόλιο Johnson & Johnson) και όσοι παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR διάρκειας μικρότερης των 72 ωρών.

Στη χώρα τα PCR τεστ είναι δωρεάν για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Έρχεται έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

Έναντι της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά, ο EMA σχεδιάζει να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

“Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση σε πολλά κράτη μέλη”, η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει επίσης το νέο χάπι της Pfizer κατά της Covid, το οποίο δείχνει προκαταρκτικά “υποσχόμενα” αποτελέσματα.

Η πλήρης αξιολόγηση για την έγκριση του χαπιού, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Το χάπι του φαρμακευτικού κολοσσού Merck ενδέχεται να λάβει άδεια χρήσης μέχρι το τέλος του έτους.

Τα χάπια κατά της Covid θεωρούνται δυνητικά επαναστατικά επειδή μπορούν να ληφθούν εύκολα και είναι σχετικά φθηνά για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν.

Η φαρμακευτική GlaxoSmithKline υπέβαλε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, μια ενδοφλέβια θεραπεία που προορίζεται επίσης για άτομα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο Covid.

Ο EMA ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα δύο νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα