Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονται, η Ευρώπη “θωρακίζει” τα σύνορά της

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονται, η Ευρώπη “θωρακίζει” τα σύνορά της
Έλεγχοι σε επιβάτες από την Κίνα AP Photo/Kin Cheung

Ο φόβος για νέες μεταλλάξεις, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρούνται στην Κίνα, έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη. Η μία χώρα μετά την άλλη παίρνει μέτρα, με την προσοχή να στρέφεται στους Κινέζους ταξιδιώτες.

Η προσοχή της Ευρώπης έχει στραφεί εκ νέου στην Κίνα. Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, μετά την “παραίτηση” της στρατηγικής “μηδενικής covid” συνδέεται με το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

Σε απάντηση στην έξαρση των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τους ελέγχους τους στα σύνορα.

Οι ΗΠΑ θα αξιώνουν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ για την COVID-19 από όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται αεροπορικώς από την Κίνα.

Αντίστοιχα, οι ταξιδιώτες με προορισμό τη Γαλλία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Ακόμη και εκτός Ευρώπης, η Ινδία και η Ιαπωνία θα επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ PCR σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Αντουάν Φλαό, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στις πληροφορίες που προέρχονται από το Πεκίνο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση των κρατών μελών της ΕΕ.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

“Ανοιχτά” τα νέα μέτρα σε Ιταλία και Βρετανία

Σε περίπτωση επιδείνωση της κατάστασης, η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα. Οι εφημερίδες The Times και The Telegraph γράφουν σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ενώ το BBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη νέα πολιτική της αναφορικά με τις αφίξεις από την Κίνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

“Σούπα” παραλλαγών

Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε ο Σου Ουένμπο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα XXB και BQ.1 και οι δικές τους υποκατηγορίες, που έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες την ώρα που μια ορδή από υποπαραλλαγές «διαγκωνίζονται» για να κυριαρχήσουν σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο τα BA.5.2 και BF.7 παραμένουν τα βασικά στελέχη της Όμικρον που εντοπίζονται στην Κίνα, σημείωσε ο Σου Ουένμπο, προσθέτοντας ότι οι διάφορες υποκατηγορίες θα κυκλοφορούν μάλλον από κοινού.

“Μια σούπα” πάνω από 500 νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον εντοπίστηκε τους τελευταίους μήνες, υπενθύμισε ο Αντουάν Φλαό.

“Όλα τα παραλλαγμένα στελέχη, καθώς είναι πιο μεταδοτικά από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυριαρχούσαν προηγουμένως –όπως τα BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 ή BF.7— αποτελούν σίγουρα απειλή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν νέα κύματα”, σημείωσε ο επιδημιολόγος.

“Σήμερα καμία από αυτές τις παραλλαγές δεν δείχνει να ενέχει ιδιαίτερους νέους κινδύνους για πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με νέες παραλλαγές στο εγγύς μέλλον”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα