Κορονοϊός: Η Κίνα χαλαρώνει τα αυστηρά μέτρα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Κορονοϊός: Η Κίνα χαλαρώνει τα αυστηρά μέτρα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις
Πολίτες στην Κίνα istockphoto

Το Πεκίνο και η Σεντζέν χαλαρώνουν κάποιους περιορισμούς, καθώς οι κινεζικές αρχές -μετά τη λαϊκή οργή- προσπαθούν να κάνουν πιο στοχευμένη την πολιτική τους έναντι της επιδημίας.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου γιόρταζαν την απομάκρυνση των χώρων διεξαγωγής τεστ για την covid, ενώ στη Σεντζέν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα ζητείται πλέον από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, καθώς χαλαρώνουν κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας.

Αν και τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα- ρεκόρ, κάποιες πόλεις κάνουν βήματα προς τη χαλάρωση των κανόνων για καραντίνα και αίροντας την υποχρέωση για τεστ, καθώς η Κίνα προσπαθεί να τροποποιήσει την πολιτική της «μηδενικής covid» εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και αγανάκτησης των πολιτών.

Στη Σεντζέν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα απαιτείται πλέον όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς ή εισέρχονται σε πάρκα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, κάτι που έχουν ήδη πράξει οι αρχές στην Τσενγκντού και τη Τιανζίν.

Πολλά κέντρα διεξαγωγής τεστ στο Πεκίνο επίσης έχουν κλείσει, καθώς πλέον δεν απαιτείται αρνητικό τεστ προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ και από τη Δευτέρα στο μετρό. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε πολλούς άλλους χώρους, περιλαμβανομένων των γραφείων, παραμένει υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ.

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», επιβάλλοντας lockdown, καραντίνα στους ασθενείς και συχνά τεστ για τον πληθυσμό. Οι κινεζικές αρχές τονίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Το Πεκίνο άρχισε να χαλαρώνει την προσέγγιση αυτή τον προηγούμενο μήνα, καλώντας τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν πιο στοχευμένα μέτρα.

Εξάλλου μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι στα τέλη Νοεμβρίου προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων για την covid, ένα πρωτοφανές γεγονός για την Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα