Κορονοϊός: Το δεύτερο κύμα σαρώνει την Ευρώπη – Πού έχουμε τοπικά lockdown

Κορονοϊός: Το δεύτερο κύμα σαρώνει την Ευρώπη – Πού έχουμε τοπικά lockdown
Στο έλεος του κορονοϊόυ η Ισπανία Στο έλεος του κορονοϊόυ η ΙσπανίαAP Photo/Emilio Morenatti

Στο "κόκκινο" η Γηραιά ήπειρος από την ορμητική επέλαση του κορονοϊού. Νέα μέτρα για να προλάβει τα χειρότερα. Ποιες ευρωπαϊκός χώρες πλήττονται περισσότερο.

Στο έλεος του κορονοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία δέχεται καθημερινά αδυσώπητα χτυπήματα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται πλέον με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι νέες μολύνσεις στη Γηραιά ήπειρο έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα έσπασαν και το ημερήσιο “φράγμα” των 200.000. Σύμφωνα με τα νέα, ανανεωμένα δεδομένα του τελευταίου 24ώρου, η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα 8,3 εκατομμύρια κρούσματα, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται εκθετικά, την ώρα που, ειδικά οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα για να προλάβουν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων για τη συνέχεια.

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με τραγική απολογιστική “παρακαταθήκη” τα αρνητικά ρεκόρ δεκάδων χωρών από την προηγούμενη, όπου, όπως και η Ελλάδα (που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά και αναλογικά με τις υπόλοιπες), πολλές ακόμη χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Βοσνία ανακοίνωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας.

Η Ρωσία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία είναι πεντάδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα και μαζί με αρκετές ακόμη, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε διαρκή επαγρύπνηση, με τη λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων.

Η Ιταλία επανήλθε στον Μάρτιο

Αντιμέτωπη με την τραγωδία του Μαρτίου βρίσκεται η Ιταλία, η οποία το προηγούμενο 24ωρο σημείωσε αρνητικό ρεκόρ, με 21.273 νέα κρούσματα και 128 ακόμη νεκρούς. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, 5.762 καταγράφονται στη Λομβαρδία, 2.800 στο Πεδεμόντιο, 2.590 στην περιφέρεια της Νάπολης -την Καμπανία- 1.800 στην Τοσκάνη και 1.541 στο Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη.

AP Photo/Alessandra Tarantino


Η κατάσταση ώθησε την κυβέρνηση Κόντε να πάρει νέα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των καφέ και εστιατορίων στις 18:00. Όπως τονίζουν οι γιατροί του συστήματος υγείας της χώρας, “η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, τα επείγοντα περιστατικά αλλά και οι νοσοκομειακοί θάλαμοι είναι υπερπλήρεις”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μέσα από τηλεοπτικό μήνυμα, παρουσίασε τα νέα μέτρα και που θα ισχύσουν από σήμερα, Δευτέρα μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, κάνοντας έκκληση στον λαό του για ομοψυχία.

Θλιβερό ρεκόρ η Γαλλία

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει την επέλασή του ο κορονοϊός στη Γαλλία, η οποία κατέγραψε την Κυριακή 7.000 περισσότερα κρούσματα από αυτά του προηγούμενου 24ώρου. Μία ημέρα πριν, η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 45.000 νέες μολύνσεις, αφού έσπασε την Παρασκευή το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων, από την εμφάνιση της Covid-19.

Με τα νέα κρούσματα το σύνολο των μολύνσεων φθάνει τα 1.138.507 με τη Γαλλία να προηγείται πλέον της Αργεντινής και της Ισπανίας και να ανεβαίνει στην πέμπτη θέση σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Λίγο πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Στρασβούργο AP Photo/Jean-Francois Badias

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι, αφού, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία: “Η Γαλλία μπορεί να έχει 100.000 νέα κρούσματα κορονοϊού την ημέρα”.

Πλησιάζει το μισό εκατομμύριο κρούσματα η Γερμανία

Για “πολύ δύσκολους μήνες” που έχει μπροστά της η Γερμανία έκανε λόγο η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ζητώντας από τους συμπολίτες της να δείξουν “πειθαρχία”.

Η τοποθέτηση αυτή είναι απόρροια της αρνητικής τροπής που έχει πάρει η επιδημιολογική πορεία της χώρας. Το προηγούενο 24ωρο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8.685 φθάνοντας τα 437.866.

Το ίδιο διάστημα, 24 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει τους 10.056 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κολωνία AP Photo/Martin Meissner

Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μεγάλη Βρετανία. Καταγράφηκαν περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο, ενώ στις αρκετές περισσότερες περιοχές εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να συγκαλεί την Κυριακή έκτακτο το υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Τραγική κατάσταση σε Ολλανδία και Βέλγιο

Ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 10.000 νέα περιστατικά μέσα στο προηγούμενο 24ωρο, με τη χώρα να ακολουθεί εδώ και πάνω από 10 ημέρες τα νέα μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας, προκειμένου να ελέγξει την εξάπλωση των κρουσμάτων μόλυνσης. Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων στη χώρα.

Την ίδια ώρα, εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Βέλγιο, με την επέλαση της πανδημίας να έχει ξεφύγει στη χώρα όπου καθημερινά βλέπει τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται ραγδαία.

Cinquantenaire AP Photo/Francisco Seco

Η “καρδιά” της επιδημίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Βελγίου, με τις Βρυξέλλες να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων και να αναγκάζονται στη λήψη νέων, πιο αυστηρών μέτρων. Αυτά τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς και προβλέπουν (μεταξύ άλλων) απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 06.00, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και κλείσιμο των καταστημάτων στις 20.00.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν τα 20.000 ημερησίως.

Ρεκόρ κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο και η Ρωσία, με τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού να φτάνει τις 17.347 μολύνσεις, περιλαμβανομένων 5.224 στην Μόσχα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο να έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Παράλληλα, τραγική είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες που έχουν ήδη ενεργοποιήσει και ακολουθούν νέα μέτρα. Η Σλοβακία βρίσκεται υπό το καθεστώς μερικού lockdown, με τα περισσότερα σχολεία να έχουν κλείσει, ενώ στην Πολωνία έκλεισαν μπαρ και εστιατόρια, ενώ στα σχολεία πηγαίνουν μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού, με τους υπόλοιπους μαθητές να ακολουθούν τηλεκπαίδευση. Κλειστά είναι τα σχολεία και στην Τσεχία.

H Κροατία ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα

Η Κροατία επέβαλε αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα, αφού το σαββατοκύριακο ξεπέρασε τα 2.000 νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώνονται σε μία ημέρα, υιοθετώντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και συστήνοντας την εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατό.

Νοσοκόμος στην Κροατία AP

Η Κροατία, η χώρα με τους περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 828 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία μειώθηκαν από τον αριθμό ρεκόρ των 2.421 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή. Από αυτήν την εβδομάδα οι Κροάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι δυνατό να διατηρήσουν την απαραίτητη φυσική απόσταση από τους άλλους.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, όπως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζει μια οξεία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της σχεδόν να διπλασιάζεται σε 37.889 από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Κορονοϊός στη Βουλγαρία AP

Η Βουλγαρία έχει καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και έχει συστήσει στους πολίτες της να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας για να αποτραπεί μια υπερφόρτωση του συστήματος υγείας εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης των λοιμώξεων μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.

Χθες η Σόφια, όπως και κάποιες άλλες πόλεις της χώρας, έκλεισαν τα νυχτερινά κλαμπ για δύο εβδομάδες, ενώ τα νοσοκομεία σταμάτησαν τις εγχειρήσεις που δεν επείγουν ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών για τους ασθενείς με COVID-19.

Νέα περιοριστικά μέτρα διαρκείας στην Ελβετία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε το σαββατοκύριακο κατά 7.440, όπως προκύπτει σήμερα από τα στοιχεία των ελβετικών υγειονομικών αρχών και η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη νέα περιοριστικά μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας.

Νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελβετία AP

Ο συνολικός επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων στην Ελβετία και στο μικρό, γειτονικό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ανήλθε σε 121.093 και των νεκρών αυξήθηκε κατά 37 και έφθασε στους 1.914.

“Αυτό που προετοιμάζουμε τώρα πιθανόν να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Δεν παίρνουμε αποφάσεις την Τετάρτη για την Παρασκευή, λαμβάνουμε αποφάσεις για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Λωζάνη ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα