Κορονοϊός: Το μέρος του κόσμου όπου είναι αδύνατον να ελεγχθεί η εξάπλωση

Κορονοϊός: Το μέρος του κόσμου όπου είναι αδύνατον να ελεγχθεί η εξάπλωση
Συνωστισμός ατόμων σε αγορά της Μανίλα στις Φιλιππίνες (AP Photo/Aaron Favila)

Ο πληθυσμός των πιο φτωχών χωρών της Ασίας φαίνεται πως έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη του, την ώρα μάλιστα που η πανδημία επιδεινώνεται.

Ο κορονοϊός αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παραγκοπόλεις στην Ασία, όπου δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει μένοντας σπίτι του.

“Ο περιορισμός ίσως είναι δυνατός για τους άλλους που είναι πλούσιοι, που έχουν χώρο”, παραδέχεται η Μέρι Γκρέις Άβες, η οποία κατοικεί σε μια παραγκούπολη στη Μανίλα. “Εδώ ζούμε ο ένας πάνω στον άλλο”, παρατηρεί αυτή η μητέρα τεσσάρων παιδιών, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι 23 ετών. “Δεν μπορείς να συναντήσεις κάποιον χωρίς να τον ακουμπήσεις”.

Οι πρωτεύουσες των κρατών της Ασίας ενίσχυσαν τα μέτρα για να προστατευθούν από τον κορονοϊό: Οι μισοί από τους 110 εκατομμύρια Φιλιππινέζους έχουν λάβει εντολή να μείνουν στα σπίτια τους. Το μέτρο της καραντίνας αφορά και τη Μανίλα. Όμως χθες Τετάρτη δεν εφαρμόστηκε στις παραγκουπόλεις αλλά και ούτε στην υπόλοιπη πόλη.

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Με δεδομένο τον τρόπο μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου καλούν τους ανθρώπους να μένουν σπίτια τους και να πλένουν τα χέρια τους. “Αλλά τι γίνεται για αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο;”, διερωτήθηκε πρόσφατα η Άνι Ουίλκινσον ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη στη Βρετανία.

“Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι επιπτώσεις στους πιο φτωχούς αστικούς πληθυσμούς θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους”, πρόσθεσε.

Το 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, κυρίως στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Οι παραγκουπόλεις αυτές είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, ενώ η επιφάνεια των σπιτιών τόσο μικρή που δεν χρησιμεύουν παρά για τον ύπνο, ενώ συχνά στερούνται τρεχούμενο νερό. Η κουζίνα, η τουαλέτα, το πλύσιμο γίνονται συνήθως στους κοινόχρηστους χώρους που είναι πάντα γεμάτοι ανθρώπους.

‘Πεθαίνουν της πείνας’

Οι διάδρομοι μεταξύ των σπιτιών είναι τόσο στενοί που οι κάτοικοι συχνά δεν μπορούν να τους διασχίσουν χωρίς να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλο. Ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της covid-19.

Εξάλλου ο κορονοϊός ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφικός για τους κατοίκους των παραγκουπόλεων που εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα καθώς δεν έχουν τους πόρους για να πληρώσουν τη θεραπεία.

Ο πληθυσμός των πιο φτωχών χωρών της Ασίας έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη του, την ώρα μάλιστα που η πανδημία επιδεινώνεται.

Ούτε η Ινδονησία ούτε η Ινδία έχουν επιβάλει μέτρα περιορισμού ενώ δεν έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για τις παραγκουπόλεις.

Στο Πακιστάν ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν αρνήθηκε να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού μεγάλης κλίμακας επισημαίνοντας ότι θα έχουν πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

“Η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη”, εξήγησε την Τρίτη το βράδυ ο Χαν. “Αν επιβάλλουμε περιορισμούς στις πόλεις (…) θα σώσουμε τους κατοίκους τους από τον κορονοϊό, αλλά θα πεθάνουν από την πείνα”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα