Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι στο Ιράν

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι στο Ιράν
Έλεγχος για τον κορονοϊό στο Ιράν AP

Πάνω από 4.000 οι θάνατοι από τον κορονοϊό στο Ιράν. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 30 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά την καταστολή διαμαρτυριών στις φυλακές, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι αρχές της Τεχεράνης ανακοίνωσαν σήμερα 117 νέους θανάτους που οφείλονται στον νέο κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από την πανδημία να ανέρχεται στους 4.110 στο Ιράν, μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από τον COVID-19.

Το Ιράν κατέγραψε 1.634 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 66.200, είπε επίσης ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία τουλάχιστον 30 κρατούμενοι σε φυλακές στο Ιράν σκοτώθηκαν, στη διάρκει της καταστολής ενός κινήματος διαμαρτυρίας των κρατουμένων, οι οποίοι φοβούνταν πιθανή προσβολή τους από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, χιλιάδες κρατούμενοι σε τουλάχιστον οκτώ ιρανικές φυλακές πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκφράζοντας φόβο μήπως προσβληθούν από την ασθένεια COVID-19.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, δεσμοφύλακες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και σφαιρών, καθώς και δακρυγόνων, προκειμένου να καταστείλουν αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σκοτώνοντας 35 κρατούμενους και τραυματίζοντας άλλους 100.

«Είναι αποκρουστικό ότι αντί να ανταποκριθούν στα νόμιμα αιτήματα των κρατουμένων να προστατευθούν από την (ασθένεια) COVID-19, οι ιρανικές αρχές σκότωσαν και πάλι ανθρώπους για να καταπνίξουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε η Νταϊάνα Ελταχάουι, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΚΟ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα για τα βασανιστήρια και τους θανάτους κρατουμένων πρέπει να διεξαχθεί επειγόντως» προκειμένου «οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε η Ελταχάουι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα