Κορονοϊός: Ξεπηδούν νέες “Ινδίες” με απρόβλεπτες συνέπειες

Κορονοϊός: Ξεπηδούν νέες “Ινδίες” με απρόβλεπτες συνέπειες
Εικόνα από την Ινδία σε καιρό κορονοϊού 2021 Aijaz Rahi/AP

Όλο και αυξάνονται οι χώρες στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, μέχρι στιγμής, που αντιμετωπίζουν το πιο σκληρό "πρόσωπο" του κορονοϊού, βαδίζοντας στα χνάρια της Ινδίας.

Νέες “Ινδίες” κινδυνεύουν να γίνουν και άλλες χώρες της Ασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των κρατών στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της ηπείρου που κατακλύζονται από τον κορονοϊό αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Κάποια μάλιστα από αυτά αντιμετωπίζουν τα χειρότερα επίπεδα κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η Ινδία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ όλων των παγκόσμιων λοιμώξεων και το ένα τέταρτο των θανάτων που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη σε χώρες γύρω από την Ινδία, από το Νεπάλ στα βόρεια έως τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες στο νότο. Και δεν είναι μόνο οι γείτονες της Ινδίας – πιο μακριά στη νοτιοανατολική Ασία, οι λοιμώξεις αυξάνονται επίσης στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και την Ινδονησία.

“Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε πάνω από 2,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και πάνω από 25.000 νέους θανάτους, αύξηση 19% και 48% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη. “Η Ινδία οδηγεί επί του παρόντος τη μεγάλη πλειονότητα αυτής της ανοδικής τάσης”.

Επακόυθο της επανεμφάνισης του ιού με ταχείς ρυθμούς σε αυτές τις χώρες είναι η άσκηση τεράστιας πίεσης στα συστήματα υγείας και τις ιατρικές προμήθειες. Ορισμένες ζήτησαν διεθνή βοήθεια εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης.

Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα γνώρισε απότομη αύξηση των περιπτώσεων κορονοϊού από τα μέσα Απριλίου, με τις λοιμώξεις να ξεπερνούν γρήγορα την κορύφωση του προηγούμενου κύματος, τον Φεβρουάριο.

Την Παρασκευή, το νησιωτικό έθνος της νότιας Ασίας ανέφερε 1.895 περιπτώσεις – αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος από τις καθημερινές λοιμώξεις που ανέφερε στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας Pavithra Wanniarachchi, η αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις για το νέο έτος της Σρι Λάνκα στις 13 και 14 Απριλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν και να ψωνίσουν.

Πριν από την εκδήλωση, οι αρχές φαίνονταν σίγουρες ότι ο Covid-19 ήταν υπό έλεγχο και ενθάρρυναν το κοινό να γιορτάσει τηρώντας τις οδηγίες.

Αλλά οι λοιμώξεις άρχισαν να αυξάνονται αμέσως μετά. Στις 27 Απριλίου, η χώρα ανέφερε 1.111 νέα κρούσματα, η πρώτη φορά που τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 από την έναρξη της πανδημίας. Οι αρχές απάντησαν κλείνοντας τα σχολεία, απαγόρευσαν ιδιωτικές λειτουργίες και επέβαλαν lockdown σε περισσότερες από 100 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα των 21 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όμως, οι περιορισμοί απέτυχαν να “φρενάρουν” την αυξανόμενη εξάπλωση. Την Τετάρτη, η Σρι Λάνκα επέκτεινε το lockdown σε τέσσερις ακόμη περιοχές. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί lockdown σε 13 από τις 25 διοικητικές περιοχές της χώρας.

Παρά την εγγύτητά του με την Ινδία, η ινδική παραλλαγή, μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν είχε εντοπιστεί στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τον Δρ. Chandima Jeewandara στο Πανεπιστήμιο της Sri Jayawardenapura.

Αντ’ αυτού, η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή B.1.1.7, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυκλοφορεί στη Σρι Λάνκα, δήλωσε ο Jeewandara.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ραγιαπάκσα είπε ότι η μόνη απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει έλλειψη 600.000 δόσεων του εμβολίου AstraZeneca που παρήγγειλε από το Serum Institute της Ινδίας να ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο του προγράμματος εμβολιασμού.

Μέχρι στιγμής, μόνο ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στη χώρα των 21 εκατομμυρίων – περίπου πέντε δόσεις ανά 100 άτομα. Η διάθεση είναι πιο αργή από αυτήν της Ινδίας, η οποία έχει χορηγήσει 12 δόσεις ανά 100 άτομα.

Την Πέμπτη, η Σρι Λάνκα έγινε η τελευταία γειτονική χώρα που σφράγισε τα σύνορά της με την Ινδία, μετά το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. Οι επιβάτες πτήσεων από την Ινδία απαγορεύτηκε να εισέλθουν και το ναυτικό της Σρι Λάνκα είπε ότι είχε εντείνει τις περιπολίες για να κρατήσει μακριά τις ινδικές τράτες.

Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες, ένας άλλος γείτονας της Ινδίας, ανέφεραν την Τρίτη ημερήσιο ρεκόρ 601 νέων κρουσμάτων Covid-19, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Υγείας της χώρας.

Με την οικονομία του να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τη χώρα στο αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο τον περασμένο Ιούλιο μετά από τρεις μήνες lockdown και έγινε η πρώτη που υποδέχθηκε ξένους τουρίστες στη μέση της πανδημίας.

Καθώς οι άλλοι γείτονες της Ινδίας σπεύδουν τώρα να σφραγίσουν τα σύνορα και να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, τα θέρετρα των Μαλδίβων υποδέχονται ακόμη αστέρες του Μπόλιγουντ και άλλους εύπορους Ινδούς που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την κρίση στην πατρίδα τους.

Φέτος, η Ινδία έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τις Μαλδίβες. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σχεδόν 70.000 Ινδοί επισκέφθηκαν το νησιωτικό κράτος, αντιπροσωπεύοντας το 23% του μεριδίου αγοράς και διπλασιάζοντας τον αριθμό των Ινδών παραθεριστών σε ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι των Μαλδίβων ανακοίνωσαν σχέδια να προσφέρουν εμβολιασμούς στους τουρίστες κατά την άφιξη, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Ωστόσο, τέτοια σχέδια θα εφαρμοστούν μόνο μετά τον πλήρη εμβολιασμό των κατοίκων των Μαλδίβων, ανέφεραν αξιωματούχοι. Μέχρι στιγμής, η χώρα των 530.000 ανθρώπων έχει χορηγήσει περισσότερες από 400.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 ή 76 δόσεις ανά 100 άτομα. Μόνο το 21% του πληθυσμού της είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Προς το παρόν, η χώρα επικεντρώνεται στον περιορισμό του ιού μεταξύ του πληθυσμού της – ειδικά στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Greater Malé.

Τη Δευτέρα, το Κέντρο Έκτακτων Επιχειρήσεων Υγείας της χώρας προειδοποίησε ότι ο αριθμός όσων νοσηλεύονται με Covid-19 τριπλασιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και ότι μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού ενδέχεται να έχει εισέλθει στις Μαλδίβες.

Στην περιφέρεια του Greater Malé τέθηκε σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:00 από την Πέμπτη, κατά την οποία τα άτομα μπορούν να βγουν μόνο για βασικούς σκοπούς και υπηρεσίες παράδοσης με άδεια από την αστυνομία.

Νεπάλ

Ασθενής με κορονοϊό λαμβάνει οξυγόνο έξω από νοσοκομείο στο Κατμαντού του Νεπάλ 2021 Niranjan Shrestha/AP

 

Στο Νεπάλ, η κατάσταση μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την κρίση στην Ινδία, με πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, νοσοκομεία που έχουν γεμίσει από ασθενείς και εκκλήσεις για βοήθεια από άλλα έθνη. Η χώρα αναφέρει τώρα περίπου 20 περιπτώσεις Covid-19 ημερησίως ανά 100.000 άτομα – περίπου το ίδιο ποσοστό που ανέφερε η Ινδία πριν από δύο εβδομάδες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το 44% των τεστ Covid του Νεπάλ βγήκε θετικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανέφερε το IFRC.

Το Νεπάλ έχει λιγότερους κατά κεφαλήν γιατρούς από την Ινδία και χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από τον νότιο γείτονά του. Μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων φεστιβάλ, πολιτικών συγκεντρώσεων και γάμων, επέτρεψαν να εξαπλωθούν λοιμώξεις, μαζί με την ευφορία του κοινού και την αργή κυβερνητική δράση.

Ορισμένοι κατηγόρησαν την ταχεία αύξηση των μολύνσεων στο Νεπάλ, στον “κατακλυσμό”  της Ινδία από τον ιό. Οι δύο χώρες μοιράζονται ένα μακρύ, με περάσματα, σύνοτο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι Ινδοί εγκατέλειψαν την χώρα τους, ελπίζοντας να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο Νεπάλ ή να διαφύγουν σε μια τρίτη χώρα.

Αν και το Νεπάλ έχει αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα και έχει επιβάλει lockdown στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο – συμπεριλαμβανομένου του Κατμαντού – κάποιοι φοβούνται ότι δεν θα είναι αρκετό για τον περιορισμό του ιού καθώς εξαπλώνεται μέσω της πρωτεύουσας και ακόμη και μέχρι το Base Camp του Έβερεστ.

Ταϊλάνδη

Παρόλο που ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε κρούσμα Covid-19 εκτός της Κίνας τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, η Ταϊλάνδη διατήρησε τους αριθμούς μόλυνσης χαμηλούς το 2020 χάρη στα επιτυχή μέτρα περιορισμού.

Φέτος, ωστόσο, αντιμετωπίζει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση. Αφού συγκράτησε το δεύτερο κύμα που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ταϊλάνδη αγωνίζεται να περιορίσει το τρίτο κύμα μολύνσεων που έχει ωθήσει τα καθημερινά φορτία και τον αριθμό των θανάτων σε πρωτοφανή επίπεδα.

Πριν από την έναρξη του τελευταίου κύματος, η Ταϊλάνδη είχε αναφέρει 28.863 περιπτώσεις έως τις 31 Μαρτίου. Σε πέντε εβδομάδες, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε για να ξεπεράσει τις 76.000. Μόνο την Παρασκευή, ανέφερε 1.911 νέες περιπτώσεις.

Η συνεχιζόμενη επιδημία έχει το “κέντρο” της σε αρκετούς χώρους νυχτερινής διασκέδασης στην Μπανγκόκ. Στις 5 Απριλίου, η πόλη ανακοίνωσε το κλείσιμο 196 χώρων ψυχαγωγίας για δύο εβδομάδες. Όμως ο ιός εξαπλώθηκε. Αυξήθηκε περαιτέρω με μαζικά ταξίδια για το νέο έτος της Ταϊλάνδης Songkran στα μέσα Απριλίου, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Ταϊλανδέζοι επισκέφθηκαν οικογένειες και παραλίες.

Οι αρχές έχουν δημιουργήσει νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας αθλητικά κέντρα, αίθουσες συνεδριάσεων και ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων ασυμπτωματικών περιπτώσεων, για να περιορίσουν την εξάπλωση σε κοινότητες.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ξεκίνησε μια εκστρατεία για τον εμβολιασμό 50.000 ανθρώπων που ζουν σε μια πυκνή συνοικία στην Μπανγκόκ, αφού μολύνθηκαν περισσότεροι από 300 κάτοικοι.

Η κυβέρνηση έχει επικριθεί για το ότι ενεργεί πολύ αργά για τη διάθεση των εμβολίων. Σε μια χώρα σχεδόν 70 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν χορηγηθεί μόνο δύο δόσεις για κάθε 100 άτομα μέχρι στιγμής.

Καμπότζη

Απαγόρευση εισόδου στην Πνομ Πεν 2021 Heng Sinith/AP

 

Στην Καμπότζη αυξάνονται επίσης οι μολύνσεις, οι οποίες μέχρι τον Φεβρουάριο είχαν καταγράψει έναν από τους μικρότερους αριθμούς κρουσμάτων στον κόσμο και χωρίς θανάτους.

Ωστόσο, ένα ξέσπασμα που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου έκανε τις μολύνσεις να εκτοξευτούν από το μηδέν στις εκατοντάδες την ημέρα. Το συνολικό ιικό φορτίο έχει αυξηθεί από περίπου 500 στα τέλη Φεβρουαρίου σε 17.621 τώρα, με 114 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Την Πέμπτη, κατέγραψε 650 νέες περιπτώσεις και τέσσερις θανάτους.

Το αυξανόμενο φορτίο έχει τεράστια πίεση στο εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Στις 6 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Χουν Σεν διέταξε να παραμείνουν στο σπίτι ασθενείς με ήπια συμπτώματα, καθώς τα νοσοκομεία πλησίαζαν στα όριά τους.

Στις 11 Απριλίου, ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Καμπότζη ότι είναι “στο χείλος μιας εθνικής τραγωδίας”.

“Χτύπησε” καμπανάκι επίσης ότι η συνεχιζόμενη επιδημία είναι διαφορετική από πέρυσι λόγω της μεταδοτικής παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει εντοπιστεί στην Καμπότζη.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ στις 15 Απριλίου. Οι περιορισμοί ήρθαν στα μέσα της Πρωτοχρονιάς της Καμπότζης, μια τριήμερη εθνική εορτή, κατά την οποία συνήθως μεγάλος αριθμό ανθρώπων επιστρέφει στην γενέτειρά του για να γιορτάσει με την οικογένειά του.

Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως “κόκκινες ζώνες” – που φιλοξενούν περίπου 300.000 άτομα – επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα που απαγόρευαν στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκτός από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ομάδες δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι τα lockdown οδήγησαν σε μια αναδυόμενη ανθρωπιστική κρίση, με τους κατοίκους να αγωνίζονται να πάρουν τρόφιμα και άλλα είδη, ενώ οι ομάδες ΜΚΟ απαγορεύτηκε να εισέλθουν για τη διανομή βοήθειας.

Τη Δευτέρα, ο Χουν Σεν διέταξε το τέλος του lockdown στην Πνομ Πεν, παρά τις αυξανόμενες μολύνσεις.

Η χώρα ενισχύει τις ελπίδες της με τους εμβολιασμούς για να περιορίσει το δεύτερο κύμα. Την 1η Μαΐου, ο στρατός της Καμπότζης ξεκίνησε μια εκστρατεία διάρκειας ενός μηνός για τον εμβολιασμό σχεδόν μισού εκατομμυρίου κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στην Πνομ Πεν, με εμβόλια από τις κινεζικές εταιρείες Sinopharm και Sinovac.

Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων – αλλά μόλις το 6,33% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ινδονησία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας επιβεβαίωσε ότι δύο ασθενείς είχαν την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή κορονοϊού Β.1.617, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Η χώρα των 270 εκατομμυρίων κατέγραψε ημερήσιο μέσο όρο περίπου 5.000 περιστατικών Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρχές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των επερχόμενων εορτών Mudik, στις οποίες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για να δουν τις οικογένειές τους στις γενέτειρές τους για να γιορτάσουν το Eid al-Fitr, το τέλος του Ραμαζανιού.

Για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19 κατά τη διάρκεια των εορτασμών, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαγόρευσε όλα τα εσωτερικά ταξίδια από τις 6 έως τις 17 Μαΐου. Η απαγόρευση καλύπτει δημόσια και ιδιωτικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, λεωφορείων, τρένων, πλοίων, πλοίων και αεροπλάνων .

Παρά την απαγόρευση ταξιδιού, 18 εκατομμύρια άνθρωποι – ή το 7% του πληθυσμού της Ινδονησίας – εξακολουθούν να σχεδιάζουν ταξίδια για το Eid al-Fitr, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara.

Περίπου 155.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 90.000 αστυνομικών και 11.500 στρατιωτικών αξιωματικών, αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα για να επιβάλουν την απαγόρευση και τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια των διακοπών, ανέφερε το Antara την Τετάρτη. Στην Τζακάρτα, περισσότερα από 4.000 αξιωματικών θα περιπολούν γύρω από τη μητροπολιτική περιοχή για την επιβολή των κανόνων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα