Κυπριακό: Αδειάζει η κλεψύδρα για την κρίσιμη Πενταμερή – Τι δήλωσαν Δένδιας-Αναστασιάδης

Κυπριακό: Αδειάζει η κλεψύδρα για την κρίσιμη Πενταμερή – Τι δήλωσαν Δένδιας-Αναστασιάδης
Νίκος Δένδιας και Νίκος Αναστασιάδης Eurokinissi

Ξεκινά την Τρίτη η Άτυπη Πενταμερής που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τις 27-29 Απριλίου. Στη Γενεύη βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Αύριο φτάνει ο Δένδιας.

Στη Γενεύη μεταβαίνει την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τη Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης, 27 Απριλίου, με τον ειδικό απεσταλμένο του γεν. γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο”, ανέφερε ενόψει της αυριανής άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά.

Στη Γενεύη ο Αναστασιάδης

Στη Γενεύη βρίσκεται από σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να λάβει μέρος στην Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη συνάντηση για την Κύπρο:

Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, πέραν του ιδίου, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού”, είπε τονίζοντας: “Μακάρι και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων”.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προήδρευσε σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεκλήθη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της αυριανής έναρξης της άτυπης διάσκεψης και των επαφών που θα έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της.

Κατά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα