Λευκορωσία: 50 μέρες διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο

Λευκορωσία: 50 μέρες διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο
Επεισόδια στη Λευκορωσία AP

Η Τιχανόφσκαγια, που ζητά επαναληπτικές εκλογές, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 για την κατάσταση στην Λευκορωσία.

Πενήντα μέρες βρίσκονται στους δρόμους οι Λευκορώσοι αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και ζητώντας την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Μινσκ τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του που μέχρι την τελευταία στιγμή κρατήθηκε μυστική. Στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας παρέστησαν μερικές εκατοντάδες αξιωματούχοι , βουλευτές, διευθυντές ΜΜΕ, παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «Σβέτα, για πρόεδρος» υπέρ της 38χρονης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 200 συλλήψεις, οι περισσότερες γυναικών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δημοσιογράφοι.

Όπως γράφει το euronews, σε μήνυμά της η Τιχανόφσκαγια είπε προς τους υποστηρικτές της: «Είμαστε εκατομμύρια» και «θα νικήσουμε». Η Τιχανόφσκαγια που ζητά επαναληπτικές εκλογές και χαρακτηρίζει απονομιμοποιημένο τον Λουκασένκο, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 για τα τεκταινόμενα στη χώρα της.

Μακρόν: «Ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει»

Μία μέρα πριν την τριήμερη επίσκεψή του σε Λιθουανία και Λετονία που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Λευκορωσίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας που θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής για την κρίση στη Λευκορωσία, δήλωσε πως ο Λουκασένκο «πρέπει να φύγει».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα