Λίβανος: Το κοινοβούλιο υιοθετεί νόμο για την άρση του τραπεζικού απορρήτου

Λίβανος: Το κοινοβούλιο υιοθετεί νόμο για την άρση του τραπεζικού απορρήτου
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ AP

Ο νόμος αφορά κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δημόσια ζωή, εκλεγμένο ή διορισμένο, είτε πρόκειται για βουλευτές, επικεφαλής δήμων, δικαστές, αξιωματικούς ή συμβούλους.

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου υιοθέτησε σήμερα νόμο για την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τα στελέχη του δημοσίου και τους αξιωματούχους, κυρίως στο πλαίσιο υποθέσεων διαφθοράς ή “τρομοκρατίας”, δήλωσε ένας βουλευτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τελικό κείμενο, σε αντίθεση με μια προηγούμενη εκδοχή, δεν επιτρέπει στη δικαιοσύνη να ενεργοποιήσει άμεσα την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ένα μέτρο που επικρίνεται από ορισμένους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών. Ο Λίβανος γνώρισε τον Οκτώβριο μια πρωτοφανή μαζική εξέγερση που διήρκεσε αρκετούς μήνες εναντίον ολόκληρης της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν οι πολίτες για διαφθορά αλλά και για ανικανότητα, απέναντι στο οικονομικό ναυάγιο που βιώνει η χώρα.

Ο νόμος αφορά “κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δημόσια ζωή, εκλεγμένο ή διορισμένο, είτε πρόκειται για βουλευτές, επικεφαλής δήμων, δικαστές, αξιωματικούς ή συμβούλους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Ιμπραήμ Καάναν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Υπερισχύει για τις υποθέσεις και τα εγκλήματα “διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρηματοδότησης εκλογικών εκστρατειών ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας“. Όμως, ο μηχανισμός δίνει μόνο το δικαίωμα άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε μια Αρχή κατά της διαφθοράς, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, και σε μια ερευνητική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας, και όχι στη δικαιοσύνη.

“Ορισμένοι βουλευτές διαφώνησαν ως προς αυτό το θέμα της δικαιοσύνης”, επικαλούμενοι πιθανές “πολιτικές επιρροές” στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο Κανάαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο και τον πρόεδρο της ΜΚΟ Νομική Ατζέντα Νιτζάρ Σαγίεχ, αυτή η τροπολογία “αφαιρεί την ίδια την ουσία του νόμου”. Η ερευνητική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας “έχει αυτό το δικαίωμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου εδώ και χρόνια και αυτό δεν μας βοήθησε σε τίποτα”, έγραψε στο Twitter. “Δισεκατομμύρια μεταφέρθηκαν (στο εξωτερικό) και η επιτροπή δεν ενήργησε, ούτε ήρε το τραπεζικό απόρρητο για κανέναν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα