Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι συνελήφθησαν στο Σουδάν

Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι συνελήφθησαν στο Σουδάν
Μαχητές στην Τρίπολη της Λιβύης AP

Πάνω από 100 Σουδανούς μισθοφόρους συνέλαβαν οι αρχές του Σουδάν. Επρόκειτο να πολεμήσουν στο πλευρό του Χάφταρ στη Λιβύη.

Δυνάμεις ασφαλείας στο Σουδάν συνέλαβαν 122 Σουδανούς «μισθοφόρους» που ταξίδευαν με προορισμό τη γειτονική Λιβύη για να πολεμήσουν, ανέφερε χθες Κυριακή το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων Suna.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (ΚΕΣ), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη, κατηγορεί σουδανικές πλευρές ότι στέλνουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του αντίπαλου της, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Κατηγορία που αρνούνται οι σουδανικές αρχές. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, πολλές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ, γειτονικές χώρες της Λιβύης, συμμετείχαν το 2019 σε μάχες στη Λιβύη, στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ, αλλά και της ΚΕΣ.

Εκπρόσωπος του παραστρατιωτικού σώματος τω Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιλώντας στο Suna, τόνισε πως «μια δύναμη ασφαλείας κατάφερε να συλλάβει 122 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών, που ταξίδευαν στη Λιβύη ως μισθοφόροι». Το πρακτορείο δημοσίευσε ένα βίντεο στον ιστότοπό του, όπου δεκάδες νέοι κάθονταν στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από ένοπλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πάνω σε στρατιωτικά οχήματα.

Το βίντεο γυρίστηκε, σύμφωνα με το Suna, στην πόλη αλ Τζενέιρα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Τσαντ και τη Λιβύη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα