Lοckdown στην Κύπρο: Μετακινήσεις με sms δύο φορές τη μέρα

Lοckdown στην Κύπρο: Μετακινήσεις με sms δύο φορές τη μέρα
A woman wearing face mask crosses a street in central Nicosia, Friday, Jan. 8, 2021. Cyprus is returning to lockdown mode for the remainder of the month with daytime restrictions on movement and a shuttering of schools after the country's health minister conceded that a raft of tough measures already in place including a night-time curfew weren't enough to curtail the spread of the coronavirus. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και στην Κύπρο. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, ενώ δεν θα επιτρέπονται πάνω από δύο μετακινήσεις την ημέρα.

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown από τα ξημερώματα της Κυριακής και για περίοδο τριών εβδομάδων επιστρέφει η Κύπρος λόγω της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας.

Απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 21:00 μέχρι τις 5:00 το πρωί, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται δύο φορές τη μέρα, για συγκεκριμένους λόγους, με την αποστολή SMS. Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις τόσο σε ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους, ενώ η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική στον δημόσιο τομέα και η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται με τηλεκπαίδευση.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε την ανάγκη συνέχισης του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εμβολιαστούν 60 με 70 χιλιάδες άτομα, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου ο αριθμός θα ανέβει στις 120 χιλιάδες. Ο αριθμός αυτός θεωρείται αριθμός-κλειδί, αφού οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός του 20% του πληθυσμού θα μειώσει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία κατά 80%.

Τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας αναμένεται να επιφέρουν νέες οικονομικές συνέπειες στην ήδη πληγείσα κυπριακή οικονομία, αναφέρει η Deutche Welle. Κάνοντας λόγο για την χειρότερη οικονομική κρίση που διανύει η Κύπρος από το 1974, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε το πρωί νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης συνολικού ύψους 350 – 400 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έξι συνολικά σχέδια, τα οποία αφορούν επιχειρήσεις που αναστέλλουν την εργασία τους, στήριξη εργαζομένων, δανειοληπτών και ενοικιαστών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το τελευταί 24ωρο στην Κύπρο καταγράφηκαν έξι θάνατοι και 337 νέα κρούσματα.

Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 147.

209 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.521 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

337 (ποσοστό θετικότητας: 2,93%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 27.011.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα