Στην αντεπίθεση ο Λουκασένκο: “Θέλουν το κακό της χώρας μου” – Ανησυχία για την υγεία των Προτάσεβιτς και Σαπέγκα

Στην αντεπίθεση ο Λουκασένκο: “Θέλουν το κακό της χώρας μου” – Ανησυχία για την υγεία των Προτάσεβιτς και Σαπέγκα
Αλεξάντρ Λουκασένκο. AP

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο κατηγορεί "αυτούς που θέλουν το κακό" της χώρας του ότι προσπαθούν να τη βλάψουν, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την αεροπειρατεία και τη σύλληψη του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του. Απειλές για αντίποινα.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair το σαββατοκύριακο για να διεξαγάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον του και ότι σκιαγραφεί λάθος εικόνα για τους δικούς του χειρισμούς αναφορικά με το περιστατικό.

Πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου μετά την αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ενήργησε νόμιμα σύμφωνα με τα όλα τα διεθνή πρότυπα, αλλά κατηγόρησε «αυτούς που θέλουν το κακό» της χώρας του ότι προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη Λευκορωσία.

Υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η πρώην σοβιετική δημοκρατία διαχειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair και κατηγόρησε αυτούς που επέκριναν τη συγκεκριμένη ενέργεια ότι «παραβιάζουν κόκκινες γραμμές» και ότι εγκαταλείπουν την κοινή λογική στις επιθέσεις τους κατά της Λευκορωσίας.

«Όπως προβλέψαμε, όλοι αυτοί που θέλουν το κακό μας από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας έχουν αλλάξει τις μεθόδους τους για να επιτίθενται στο κράτος μας», δήλωσε ο Λουκασένκο μιλώντας στο Κοινοβούλιο. «Παραβίασαν πολλές κόκκινες γραμμές και εγκατέλειψαν την κοινή λογική και την ανθρώπινη ηθική», πρόσθεσε.

«Ενήργησα νόμιμα προστατεύοντας τον κόσμο», είπε ο Λουκασένκο, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι το αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία για να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό.

«Είναι εντελώς ψέμα (να υποστηρίζει κανείς) ότι το αεροσκάφος εξαναγκάστηκε σε προσγείωση από ένα Mig 29», δήλωσε. «Η αποστολή του μαχητικού αεροσκάφους ήταν να υπάρξει επικοινωνία, να συνοδεύσει την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι τα αμυντικά συστήματα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της χώρας τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού κατά την εκτροπή του αεροσκάφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta, ενώ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ο Προτασέβιτς είχε σχεδιάσει μια «αιματηρή εξέγερση» στη Λευκορωσία.

Απειλές για αντίποινα

Η απάντηση της Δύσης στην εκτροπή του αεροσκάφους είναι μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» εναντίον της χώρας του και ο ίδιος θα ανταπαντήσει σκληρά στις όποιες κυρώσεις ή προκλήσεις, δήλωσε ο Λουκασένκο στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Λευκορωσία ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Δύση και είπε ότι το Μινσκ θα περιορίσει τις εισαγωγές καθώς και τη διαμετακόμιση από τη χώρα, ως απάντηση σε τιμωρητικά μέτρα της Δύσης.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιου είδους διαμετακόμιση αφορά η απειλή, αν και ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ρέει μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη.

Τα σχόλια, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, έγιναν εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair την Κυριακή στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών μπλόγκερ.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή, όταν το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ραμόν Προτάσεβιτς και εκτελούσε πτήση απο την Αθήνα στη Λιθουανία, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ όπου οι αρχές συνέλαβαν τον Προτάσεβιτς.

Ακολούθησε διεθνής κατακραυγή και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που επέβαλε κυρώσεις αποκλείοντας την κρατική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας από αεροδρόμια της ΕΕ ενω ζητήθηκε από τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Την ίδια ώρα ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, οι οποίοι κρατούνται απο της αρχές της χώρας, εμφανίστηκαν σε ξεχωριστά βίντεο. Στο ενα φαίνεται ο δημοσιογράφος με σημάδια  στο πρόσωπο να λέει μεταξύ άλλων πως η κράτησή του από τους ανθρώπους του Λουκασένκο σε φυλακή του Μινσκ είναι “νόμιμη” και πως δεν έχει υποστεί κάποια άδικη αντιμετώπιση.

Σε άλλο βίντεο η Σοφία Σαπέγκα, εμφανίζεται να εξαναγκάστηκε στην παραδοχή ότι εργάζεται στο κανάλι Telegram και ότι είναι ένοχη για διαρροή μυστικών πληροφορίων των μυστικών υπηρεσιών της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τον Φράνακ Βλατσόρκα, σύμβουλο της αρχηγού της Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Οι λευκορωσικές αρχές θα κρατήσουν την Σαπέγκα προφυλακισμένη για δύο μήνες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον πατέρα της, τον Σεργκέι Ντούντιτς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα