Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Λευκορωσία: “Επίθεση στη δημοκρατία”

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Λευκορωσία: “Επίθεση στη δημοκρατία”
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν AP

Ηχηρή απάντηση της ΕΕ στη Λευκορωσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει μέτρα για να απαγορεύσει πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να στερούνται την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ αεροσκάφη της Λευκορωσίας.

«Επίθεση στη δημοκρατία», «επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης», «επίθεση στην ευρωπαϊκή κυριαρχία»: με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο γεγονός ότι πτήση της Ryanair εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, κάνοντας λόγο για «πειρατεία από τις αρχές της Λευκορωσίας».

Τόνισε ότι αυτή «η αισχρή συμπεριφορά χρειάζεται ισχυρή απάντηση» και πρόσθεσε πως γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις σε πρόσωπα που εμπλέκονται στην «πειρατεία» όπως και σε «επιχειρήσεις και οικονομικές οντότητες που χρηματοδοτούν το καθεστώς» του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στηλίτευσε ότι η Λευκορωσία χρησιμοποίησε «τον έλεγχό της στον εναέριο χώρο για να διαπράξει κρατική πειρατεία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει μέτρα για να απαγορεύσει πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να στερούνται την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ αεροσκάφη της Λευκορωσίας, συνόψισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλώντας να απελευθερωθεί άμεσα ο Ρομάν Προτασέβιτς. Επισήμανε ότι οι αρχές της Λευκορωσίας είναι υπεύθυνες για την υγεία του και την υγεία της φίλης του Σοφία Σαπέγκα.

Για τη Ρωσία, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι εναπόκειται στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και στην Κομισιόν να παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου έκθεση για τις σχέσεις με την Μόσχα, που θα εξεταστούν υπό το πρίσμα της.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι καμία «αρχή δεν είναι εύκολη” κι ότι «οι εντάσεις γίνονται αισθητές», υπογραμμίζοντας ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών, ο Μάρος Σέφτσοβιτς, είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Βρετανίας για την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

Σαρλ Μισέλ: “Δεν θα ανεχθούμε να παίζουν ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών”

«Δεν θα ανεχθούμε να παίζουν ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, σχετικά με την «αεροπειρατεία», όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην εξαναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν το ομόφωνα γεγονός και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς και της συντρόφου του. Αποφάσισαν νέες κυρώσεις και πρόσθετα ισχυρά μέτρα σε βάρος αξιωματούχων της Λευκορωσίας, τα οποία μεταξύ άλλων στοχεύουν στον οικονομικό τομέα της χώρας, είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο κ. Μισέλ είπε ότι οι 27 επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις πέντε αρχές της πολιτικής της ΕΕ και κάλεσαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να παρουσιάσουν έκθεση με πολιτικές επιλογές για τις σχέσεις με τη Ρωσία, πριν από τη Σύνοδο του Ιουνίου.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι οι 27 αναφέρθηκαν συνοπτικά στο μεταναστευτικό, με αφορμή όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Θέουτα της Ισπανίας. «Τα σύνορα της Ισπανίας είναι ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, κατόπιν αιτήματος πολλών ευρωπαίων ηγετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα