Μακελειό στο Σίδνεϊ: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κίνητρο του δράστη

Διαβάζεται σε 4'
Μακελειό στο Σίδνεϊ
Μακελειό στο Σίδνεϊ AP Photo Rick Rycroft

Τα κίνητρα του δράστη πίσω από την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, εξετάζουν οι Αρχές στην Αυστραλία. Ο καταλυτικός ρόλος γυναίκας αστυνομικού που έσπευσε άμεσα στο σημείο.

“Μουδιασμένη” παραμένει η Αυστραλία μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι μέσα σε κατάμεστο εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, στο παραθαλάσσιο προάστιο της Ακτής Μπόντι.

Η αστυνομία έχει πλέον επικαιροποιήσει την ανακοίνωσή της από νωρίτερα και επιβεβαιώνει ότι ο ύποπτος δράστης μαχαίρωσε θανάσιμα έξι άτομα πριν σκοτωθεί από αστυνομικό.

Επτά τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος εννέα μηνών. Σοβαρά τραυματισμένη ήταν και η μητέρα του η οποία κατέληξε λίγο μετά το περιστατικό.

Οι Αρχές στην Αυστραλία ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα της αιματηρής επίθεσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις ωστόσο να μην συνδέουν το περιστατικό με την τρομοκρατία.

Όπως έγινε γνωστό ο ένοπλος άνδρας πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός από γυναίκα αστυνομικό που βρισκόταν κοντά στο Westfield, όταν εκτυλίχθηκε η επίθεση και έσπευσε στο σημείο για να βοηθήσει.

Η αστυνομικός κυνήγησε τον δράστη και όταν τον έφτασε, εκείνος πήγε να της επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Τότε, εκείνη τον πυροβόλησε και τον έριξε στο έδαφος, περιμένοντας ενισχύσεις.

“Στο εμπορικό κέντρο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας και στη συνέχεια μια άλλη γυναίκα που απεβίωσε στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά έξι νεκρούς συν το θάνατο του δράστη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος των Αρχών.

Έδρασε μόνος του ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης φαίνεται να “έδρασε μόνος του”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Για εμάς όλους αυτό το βράδυ, οι φρικτές σκηνές από το Bondi Junction (το όνομα του εμπορικού κέντρου) ξεπερνούν κάθε λέξη και κατανόηση”, δήλωσε στη συνέχεια.

Παράλληλα, είπε πως παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του δράστη. “Ήταν μια απεχθής πράξη βίας, που στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους οι οποίοι πήγαιναν ένα συνηθισμένο Σάββατο να κάνουν τα ψώνια τους. Απόψε οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων”.

“Οι πρώτες σκέψεις μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν και τους οικείους τους”, τόνισε.

Σε Συνέντευξη Τύπου, η αστυνομική διευθύντρια της NSW Karen Webb δήλωσε ότι όπως και η κοινότητα, και η αστυνομία, αισθάνεται “πολύ λυπημένη για ό,τι συνέβη εδώ… δεν θα πρέπει να έχει καμία ανησυχία, συνεχή ανησυχία. Πιστεύουμε ότι το άτομο αυτό έδρασε μόνο του και δεν υπάρχει καμία συνεχιζόμενη απειλή για την κοινότητα“.

Το χρονικό της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ

Η επίθεση εκτυλίχθηκε στις 16:00 (τοπική ώρα) το απόγευμα του Σαββάτου, όταν μάρτυρες λένε ότι ένας άνδρας άρχισε να μαχαιρώνει τυχαία άτομα που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο.

Η αστυνομία κλήθηκε στο δημοφιλές εμπορικό κέντρο στις 15:30, σύμφωνα με τον Guardian, μετά από αναφορές ότι πολλοί άνθρωποι είχαν μαχαιρωθεί. Εκατοντάδες άνθρωποι κρύβονταν μέσα σε καταστήματα και αποθήκες, καθώς ένας άνδρας που κρατούσε το αντικείμενο που μάρτυρες περιέγραψαν ως “μεγάλη λεπίδα” τους επιτέθηκε.

Steven Saphore/AAP Image via AP

Αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στην περιοχή έσπευσε στο σημείο, εντόπισε τον δράστη μέσα στο κέντρο πριν τον πυροβολήσει και πέσει νεκρός όταν εκείνος γύρισε και σήκωσε το μαχαίρι εναντίον της.

Αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν πλήθος κόσμου να φεύγει από το εμπορικό κέντρο και περιπολικά και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σπεύδουν στο σημείο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού, με τους πελάτες των καταστημάτων να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο και την αστυνομία να προσπαθεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή αυτή.

Εικόνες από κάμερες ασφαλείας που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν έναν άνδρα να τρέχει μέσα στο εμπορικό κέντρο, κρατώντας ένα μεγάλο μαχαίρι και ανθρώπους τραυματισμένους να κείτονται στο έδαφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα