Μακρόν: Με το βλέμμα “στραμμένο” προς το δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

Μακρόν: Με το βλέμμα “στραμμένο” προς το δημοψήφισμα για τη μετανάστευση
Εμανουέλ Μακρόν. AP

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει ότι επιχειρεί "σημαντική μείωση της μετανάστευσης".

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να καταθέσει σύντομα στους αρχηγούς των γαλλικών πολιτικών κομμάτων πρόταση σχετικά με την απλοποίηση των όρων προσφυγής σε δημοψήφισμα, και ειδικά στο εξαιρετικά ευαίσθητο για την Γαλλία θέμα της μετανάστευσης.

Σε επιστολή που απευθύνεται στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Μακρόν συνοψίζει το θέμα των συνομιλιών που είχε μαζί τους, στις 30 Αυγούστου, αναφορικά με την υπέρβαση των διαιρέσεων και των αδιεξόδων από την απουσία απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ενα από τα ζητηματα που συζητήθηκαν ήταν η προσφυγή σε δημοψήφισμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης “τις ερχόμενες εβδομάδες”, για την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αυτής της ενέργειας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το θέμα της μετανάστευσης κατόπιν συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Στην εξασέλιδη επιστολή του, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγνωρίζει ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι αντικείμενο γνωστών διαφωνιών, αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Το νομοσχέδιο για την μετανάστευση “θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το φθινόπωρο” και έπειτα η μετανάστευση μπορεί πιθανώς να είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος, αν γίνει συμφωνία για μία συνταγματική μεταρρύθμιση, για την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων.

Η ενσωμάτωση των ξένων θα πρέπει να εξεταστεί σε δύο άξονες, την στέγαση και την πολιτική κατανομής των νέων αφίξεων σε ολόκληρο το γαλλικό έδαφος.

Το νομοσχέδιο για την μετανάστευση, την ψήφιση του οποίου επιδιώκει εδώ και μήνες η γαλλική κυβέρνηση, μετατρέπεται σε σε “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση που βρίσκεται πιεσμένη ανάμεσα στην δεξιά και την ακροδεξιά, οι οποίες απορρίπτουν την νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής, αν και εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, που πλήττονται από έλλειψη εργατικών χεριών, και την αριστερά, που τη θεωρεί αναπόφευκτη.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point, ο Μακρόν αναφέρει ότι επιχειρεί “σημαντική μείωση της μετανάστευσης”. Οπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το θέμα είναι εξαιρετικά επίμαχο για την Γαλλία. Οι μετανάστες κατέχουν το 10% του πληθυσμού (35% εκ των οποίων έχει την γαλλική υπηκοότητα), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και όπου περισσότεροι από είκοσι νόμοι περί μετανάστευσης έχουν ψηφισθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση της “κοινωνικής διάσκεψης” του Οκτωβρίου, με τους κοινωνικούς εταίρους, αφιερωμένη στις χαμηλότερες του ελάχιστου μισθού αμοιβές και διαβεβαιώνει ότι ο χάρτης για τον οικολογικό σχεδιασμό θα παρουσιασθεί στις πολιτικές δυνάμεις εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα