Με εκτελεστικό διάταγμα επιχειρεί ο Τραμπ να ανατρέψει το Obamacare

President Donald Trump listens as he is introduced during an event to sign an executive order on health care in the Roosevelt Room of the White House, Thursday, Oct. 12, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump listens as he is introduced during an event to sign an executive order on health care in the Roosevelt Room of the White House, Thursday, Oct. 12, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Το διάταγμα δίνει το "πράσινο φως" σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να παρέχουν πακέτα καλύψεων λιγότερo ακριβά και χειρότερης ποιότητας από αυτά του Obamacare

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απογοητευμένος με την αδυναμία του Κογκρέσου να καταργήσει το Obamacare, τον ασφαλιστικό νόμο που είχε περάσει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα σε μια προσπάθεια να το ανατρέψει.

Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν πακέτα καλύψεων που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του Obamacare, ενδεχομένως χειρότερης ποιότητας αλλά και λιγότερο ακριβά.

"Δεν θα στοιχίσει σχεδόν τίποτα στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά οι άνθρωποι θα έχουν καλή, πολύ καλή περίθαλψη. Και όταν λέω άνθρωποι, μιλώ για εκατομμύρια και εκατομμύρια" είπε ο πρόεδρος κατά την τελετή υπογραφής του διατάγματος αυτού.

Για τους Δημοκρατικούς ωστόσο πρόκειται για ένα "σαμποτάζ" στο σύστημα υγείας. "Αν το σύστημα επιδεινωθεί, κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλουμε, την ευθύνη θα φέρει ο πρόεδρος" είπε ο Τσακ Σούμερα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εφαρμοστεί το διάταγμα το οποίο δεν αφορά παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

(Φωτό: AP Photo/Evan Vucci)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίθεση Τραμπ σε ηγετικό στέλεχος της Γερουσίας για το νομοσχέδιο υγείας

Εκβιασμός Τραμπ για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου υγείας

Χαστούκι για Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να καταργήσουν το Obamacare

SHARE: