Μεγάλη Βρετανία: Ρίσι Σούνακ, ο τρίτος πρωθυπουργός σε 3 μήνες

Μεγάλη Βρετανία: Ρίσι Σούνακ, ο τρίτος πρωθυπουργός σε 3 μήνες
Ο Ρίσι Σούνακ AP

Ο τέως υπουργός Οικονομικών είναι ο επόμενος πρόεδρος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η Πένι Μόρντοτ δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρόεδρος των Τόρις και εν αναμονή πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας.

Μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής, το βράδυ της Κυριακής, η έτερη υποψήφια του Σούνακ, Πένι Μόρντοτ, που ήταν και η πρώτη που έθεσε υποψήφια για την ηγεσία, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη 100 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος του ITV ανέφερε ότι η Πένι Μόρντοτ κατέληξε με 90 ψήφους εμπιστοσύνης, αριθμός που δεν κατέστησε δυνατή την υποψηφιότητά της.

Μάλιστα, η Πένι Μόρντοτ έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση “για το καλό της χώρας”, τονίζοντας ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους τον Ρίσι Σούνακ.

“Το κόμμα μας είναι το μέλος μας. Είτε είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι, είτε ακτιβιστές, εράνους είτε υποστηρικτές. Όλοι έχουμε μερίδιο στο ποιος είναι ο αρχηγός μας. Είναι πρωτόγνωρες εποχές. Παρά το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό ηγεσίας, είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι αισθάνονται ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα. Πήραν αυτή την απόφαση καλόπιστα για το καλό της χώρας.

Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση έχει δοκιμαστεί δίκαια και διεξοδικά από τη συμφωνηθείσα διαδικασία του 1922. Ως αποτέλεσμα, επιλέξαμε τώρα τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Αυτή η απόφαση είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, τη διαφορετικότητα και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου.

Είμαι περήφανη για την εκστρατεία που διοργανώσαμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι το οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Ρίσι να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει”, έγραψε στην ανάρτησή της.

Ρίσι Σούνακ: Ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο νέος πρωθυπουργός είναι ο πρώτος πρωθυπουργός βρετανο-ινδικής καταγωγής και ο νεότερος σε αυτήν τη θέση, σε ηλικία 42 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο Τόνι Μπλερ είχε αναλάβει την πρωθυπουργία στα 43 του.

Από την στιγμή που δεν θα υπάρξει εκλογική διαδικασία, ο Σούνακ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα άμεσα, επισκεπτόμενος αύριο τον βασιλιά Κάρολο, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Σούνακ εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές του 2015. Υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και διορίστηκε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον ανασχηματισμό του 2018.

Ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της Μέι για το Brexit. Μετά την παραίτησή της, ο Σούνακ υποστήριξε τον Μπόρις Τζόνσον για επικεφαλής των Συντηρητικών. Όταν ο Τζόνσον εξελέγη και διορίστηκε πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Σουνάκ αντικατέστησε τον Σατζίντ Τζαβίντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτησή του δεύτερου, στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφού του εκδόθηκε ειδοποίηση σταθερής ποινής για παραβίαση των κανονισμών κορονοϊού, κατά τη διάρκεια των lockdown.

Τον ίδιο μήνα, δημιουργήθηκε μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομά του, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι η σύζυγός του είναι πλουσιότερη από τη βασίλισσα Ελισάβετ, αφού δεν πληρώνει φόρους.

Στις 5 Ιουλίου παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού οικονομικών επικαλούμενος τις διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για να πέσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Στις 8 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αντικατάσταση του Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Στον τελευταίο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, έχασε την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών από την Λιζ Τρας συγκεντρώνοντας το 42,6% των ψήφων, παρά τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν επικρατέστερο.

Μετά τον “εμφύλιο” που ξέσπασε στους Συντηρητικούς, στον απόηχο του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε η Λιζ Τρας και τις απαιτήσεις τους να αποσυρθεί, ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Τότε δόθηκε στον Σούνακ εκ νέου η ευκαιρία να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία της Βρετανίας και την ηγεσία των Τόρις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα