Μέρκελ κατά Ερντογάν: “Απαράδεκτο” παιχνίδι στην πλάτη των προσφύγων

Μέρκελ κατά Ερντογάν: “Απαράδεκτο” παιχνίδι στην πλάτη των προσφύγων
Άγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο για το άνοιγμα των συνόρων. Κατά την ίδια πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Μετά από σιωπή τριών ημερών, που δεν έμεινε απαρατήρητη από τους γερμανούς σχολιαστές, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άσκησε δριμεία κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την στάση του απέναντι στους πρόσφυγες. «Ο τούρκος πρόεδρος αισθάνεται αυτήν την περίοδο ότι δεν τυγχάνει επαρκούς στήριξης (από την ΕΕ), τόνισε η Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Παρά την κατανόησή μου θεωρώ απαράδεκτο να το φορτώνει στην πλάτη των προσφύγων, διότι τους φέρνει σε κατάσταση αδιεξόδου, ωθώντας τους να πηγαίνουν στα σύνορα».

Βάση η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν ότι η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα προς την ΕΕ για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα του με αποτέλεσμα να πάρουν το δρόμο προς τα εκεί, η Άγκελα Μέρκελ είπε, σύμφωνα με την  Deutsche Welle, ότι «αυτό δεν είναι η δική μας πολιτική», διευκρινίζοντας ότι οι συμφωνίες μεταξύ κρατών δεν έχουν ως στόχο να επιδεινώσουν την κατάσταση των προσφύγων, αλλά να δυσκολέψουν τους διακινητές και τους δουλεμπόρους. «Η συμβολή της Τουρκίας (στο προσφυγικό) είναι μεγάλη, η χώρα έχει υποδεχθεί πάνω από 3 εκατομ. Σύρους πρόσφυγες και τουλάχιστον ένα εκατομ. από το Πακιστάν και το Ιράν. Τώρα η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη με όσα γίνονται στο Ιντλίμπ». Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η κατάσταση εκεί αποτελεί τεράστια πρόκληση, γι αυτό αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την ΕΕ.

Επ΄ αυτού μάλιστα είπε ότι μίλησε εντατικά τόσο με τον τούρκο πρόεδρο όσο με τον γάλλο ομόλογό του, για το πώς μπορεί να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους, πώς μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας και πώς μπορεί να βοηθηθεί η ίδια η Τουρκία. Και για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας προστατευμένης ζώνης μίλησε η Άγκελα Μέρκελ με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον ρώσο πρόεδρο. Η καγκελάριος διατύπωσε τη βούληση να συνομιλήσει με την τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη λύσης, επιμένοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει στη βάση της υπάρχουσας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία  θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στην εφαρμογή της και από τις δύο πλευρές. «Ασχολήθηκα πολύ με αυτό όλο το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά.

Συζήτηση στη γερμανική βουλή ζητά η Αριστερά

Δηλώσεις έκανε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, ο οποίος προειδοποίησε να μην χρησιμοποιούνται ως εργαλείο οι πρόσφυγες. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν οι πρόσφυγες παίγνιο γεωπολιτικών συμφερόντων. Ανεξαρτήτως ποιος το επιχειρεί, θα πρέπει να υπολογίζει με την αντίδρασή μας». Για συλλογική επίθεση στα σύνορα έκανε λόγο ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ευρωβουλευτής από την Χριστιανική Ένωση της Βαυαρίας. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένα άτομα που λένε ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά για πούλμαν, που πληρώνονται από τον Ερντογάν για να οδηγήσουν πρόσφυγες, οι οποίοι έρχονται από υπάρχοντες προσφυγικούς καταυλισμούς, στα σύνορα». 

Το κόμμα της Αριστεράς  ζήτησε να γίνει συζήτηση στη βουλή για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Γιαν Κόρτε, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας ανέφερε ότι η «γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν να δράσουν σε σχέση με την κατάσταση στα σύνορα και τους άθλιους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα