Το Ισραήλ εξετάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ εξετάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας
Iσραηλινή μονάδα πυροβολικού στοχεύει προς τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα της Γάζας και του Ισραήλ, την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 Yonatan Sindel / ASSOCIATED PRESS

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για άμεση κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ επεξεργάζεται σχέδια για χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις του στη Χαμάς και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με το jpost, ενώ θέμα ωρών θεωρείται η έγκριση του σχεδίου των Ισραηλινών να προχωρήσουν σε χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά την εξουδετέρωση εννέα κορυφαίων στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις βομβαρδίζοντας χωρίς σταματημό τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βρέθηκε αντίθετος στην εκεχειρία που πρότεινε η Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης και όλα δείχνουν πως δεν φαίνεται εφικτή η αποκλιμάκωση. Μετά την εκτόξευση 1.500 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 24ωρα σκοτώνοντας επτά Ισραηλινούς, το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για άμεση κατάπαυση του πυρός το Ισραήλ συνεχίζει τις πολεμικές του επιχειρήσεις. “Η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει τελειώσει ακόμη”, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού τους αφού χτυπήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας Oded Balilty / ASSOCIATED PRESS

Τα σχέδια του Ισραήλ για χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Το Ισραήλ επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες σχέδια για χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Εάν λάβουν την έγκριση του αρχηγού Επιτελείου του ισραηλινού Στρατού (IDF), Αβίβ Κοχάβι, τα σχετικά έγγραφα θα διαβιβαστούν στον πρωθυπουργό, Νετανιάχου και στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να ξεκινήσει η επέμβαση.

Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές αρχές να κάνουν λόγο ήδη για διάφορους βαθμούς προετοιμασίας χερσαίων επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας που ισοπέδωσαν βάσεις ισλαμιστικών οργανώσεων.

Μάλιστα, αναπτύχθηκαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών.

Ενώ εντείνονται τα πυρά του πυροβολικού προς τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς, άρματα και άλλα θωρακισμένα οχήματα συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του τείχους ασφαλείας, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είπε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρινίζοντας ότι μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα είναι «ένα από τα σενάρια».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση και τις διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η βία, εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και πάλι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ τα ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα συνεχίστηκαν.

«Θα χρειαστεί χρόνος (…) αλλά θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στο Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μια συστοιχία του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» στο κέντρο της χώρας.

Στη Γάζα,η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα 17 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας στους 84 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου. Ανάμεσα στους νεκρούς ειναι και 17 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 487.

Εφιαλτικές στιγμές στο Ισραήλ - Η κυβέρνηση κατηγορεί την αραβική μειονότητα για "εμφύλιο πόλεμο" AP Photo/Khalil Hamra

Το Ισραήλ ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “να καταδικάσει απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις” από τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ζήτησε ακόμη την Πέμπτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «να καταδικάσουν απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις» από τη Λωρίδα της Γάζας, σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει χωρίς αμφισημίες τις τυφλές επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον Ισραηλινών πολιτών και κατοικημένων περιοχών και να στηρίξει το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα», αναφέρει στην επιστολή του ο Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης τόνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση. «Ωστόσο, έχει το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του και την εθνική κυριαρχία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σθένος», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το καθεστώς τον θρησκευτικών χώρων της Ιερουσαλήμ «δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει, για τρίτη φορά από την Δευτέρα, αύριο Παρασκευή. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του ωστόσο, που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, η αυριανή θα είναι δημόσια και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Τη νέα αυτή συνεδρίαση ζήτησαν η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, χώρες με τις οποίες συντάχθηκαν επτά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Νίγηρας, το Βιετνάμ και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφισμάτων που ζητούσαν τον τερματισμό των συγκρούσεων, κρίνοντάς τα «αντιπαραγωγικά».

Πούτιν και Γκουτέρες απευθύνουν έκκληση για τερματισμό της βίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω βιντεοκλήσης που είχαν σήμερα μεταξύ τους, απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Εν όψει της κλιμάκωσης της παλαιστινιακό-ισραηλινής διένεξης διαπιστώθηκε ότι πρωταρχικός στόχος είναι ο τερματισμός των βίαιων ενεργειών και από τις δύο πλευρές και η διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «εκφράσθηκε η υποστήριξη της αρχής της ύπαρξης δύο κρατών στην βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των γενικά αποδεκτών κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα