Μπάιντεν: Αρπαγή εδαφών στην Κριμαία

Μπάιντεν: Αρπαγή εδαφών στην Κριμαία

Ως αρπαγή εδαφών βλέπει τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία ο Τζο Μπάιντεν. Θα προασπίσουν την ασφάλεια των συμμάχων της οι ΗΠΑ, τονίζει

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Τρίτη "αρπαγή εδαφών" τις ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προασπίσει την ασφάλεια των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία μετά τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι εγγυήσεις για την συλλογική ασφάλεια παραμένουν η θεμελιώδης αρχή του ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα κάνει ενέργειες για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας στο μέλλον.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Πολωνία μέχρι το 2018.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε ότι εάν προχωρήσει στο σχέδιό της για ενσωμάτωση της Κριμαίας στα εδάφη της, τότε θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. "Η Ρωσία παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει αυτό που δεν αποτελεί παρά μια αρπαγή εδαφών. Η πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας θα ενταθεί εάν συνεχίσει την ίδια πορεία", τόνισε.

Από την πλευρά του ο Τουσκ είπε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. "Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας. Μέσα σε μια στιγμή αλλάζουν τα σύνορα της χώρας (σ.σ. της Ουκρανίας) και η γεωπολιτική κατάσταση σε αυτήν την περιοχή του κόσμου", υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

"Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία συνιστούν μια πρόκληση για όλον τον ελεύθερο κόσμο", τόνισε ο Τουσκ.

Κατά την παραμονή του στη Βαρσοβία ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα συζητήσει με Πολωνούς αξιωματούχους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ευρύτερη περιοχή ώστε να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς και το πώς θα περιοριστεί η δυνατότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της ως μοχλό άσκησης πίεσης.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που συνοδεύει τον αντιπρόεδρο στο ταξίδι του, πρόκειται επίσης να συζητηθούν "τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Πολωνίας, της Βαλτικής και των άλλων χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας". Οι επαφές του με την πολωνική ηγεσία, τον πρωθυπουργό Τουσκ και τον πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, έχουν ως στόχο "πάνω απ' όλα να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας που ανησυχούν βαθύτατα από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

Το απόγευμα ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Βαρσοβία, και κατόπιν θα αναχωρήσει για το Βίλνιους όπου θα συνεχίσει αύριο τις διαβουλεύσεις του με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και τον Λετονό ομόλογό της Άντρις Μπέρζινς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network