Ναγκόρνο-Καραμπάχ: “Eυχαριστώ” Αλίγεφ σε Ερντογάν – Φόβοι για γενίκευση των συγκρούσεων

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: “Eυχαριστώ” Αλίγεφ σε Ερντογάν – Φόβοι για γενίκευση των συγκρούσεων
Εικόνα του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν με πύραυλο να εκτοξεύεται εναντίον των δυνάμεων της αυτονομιστικής περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ AP

Τρίτη νύχτα συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η εμπλοκή της Τουρκίας και ευχαριστίες του Αζερμπαϊτζάν.

Τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε ο ομόλογός του του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, για την υποστήριξη που ο πρώτος προσφέρει στην διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στρατιώτες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ AP

 

Η διαμάχη που μαίνεται επί τρεις δεκαετίες, ξαναφούντωσε τα ξημερώματα της Κυριακής με την αυτόνομη περιφέρεια του Καραμπάχ να κηρύσσεται σε γενική επιστράτευση μετά από επίθεση που, σύμφωνα με την Αρμενία, εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν. Η αντίθετη πλευρά ισχυρίζεται ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από επίθεση της Αρμενίας εναντίον αμάχων και στρατιωτικών στόχων.

Χάρτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Wikipedia

 

Οι μάχες κλιμακώνονονται και συνεχίστηκαν μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα τις Τρίτης, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του ελεγχόμενου από την Αρμενία ορεινού θύλακα.

Το Μπακού καλωσορίζει τις εκκλήσεις του προέδρου Ερντογάν προς την Αρμενία να σταματήσει την κατοχή των αζερικών εδαφών, όπως ανέφερε ο Χικμέτ Χατζίγεφ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν. “Η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν καταδικάσει την επίθεση και έχουν δείξει την απόλυτη υποστήριξή τους”, είπε ο Χατζίγεφ, σύμφωνα με την τουρκική Sabah.

Εικόνα από τις συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ AP

 

ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Δευτέρα την Αρμενία σε ομιλία του σε επιθετικό τόνο, να βάλει τέλος σε αυτό που αποκαλεί “κατοχή” του Ναγκόρνο Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκει στο πλάι της “αδελφής και φίλης” της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν, “με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα”, παροτρύνοντας το Μπακού να “πάρει τα πράγματα στα χέρια του”.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 27 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αζέρικες δυνάμεις την Δευτέρα και άλλοι 31 την Κυριακή, μετά την επίθεση που λέει ότι δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως χθες βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.Οι τραυματίες, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ήταν περίπου 200.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ο Αρτσρούν Χοβανισιάν, έκανε λόγο για “μαζική” επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, για πλαγιοκόπηση στο νότιο και το βορειοανατολικό πλευρό της γραμμής του μετώπου.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο φέρεται να καταγράφει καταστροφές αζερικών στόχων.

Το Αζερμπαϊτζάν, τουρκόφωνη χώρα με σιιτική πλειοψηφία, απαιτεί να επιστρέψει στον έλεγχό του το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή επαρχία όπου κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί Αρμένιοι, η απόσχιση της οποίας το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε περίπτωση που γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού απειλείται αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου, ειδικά εάν επέμβουν η Τουρκία και η Ρωσία, περιφερειακές δυνάμεις.

Άλλες δυνάμεις — η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ — κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

*Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, euronews, dailysabah

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα