Ναργκίς Μοχαμάντι: Νέα καταδίκη για την Ιρανή ακτιβίστρια - Κάθειρξη 8 ετών και 70 μαστιγιές

Ναργκίς Μοχαμάντι AP Photo/Vahid Salemi

Σε κάθειρξη 8 ετών και 70 μαστιγιές καταδικάσθηκε από ιρανικό δικαστήριο η Ναργκίς Μοχαμάντι. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από ακροαματική διαδικασία πέντε λεπτών.

Η ιρανή ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμάντι, η οποία συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου, καταδικάσθηκε την Κυριακή (23/01) από ιρανικό δικαστήριο σε κάθειρξη 8 ετών και 70 μαστιγιές, ανακοίνωσε ο σύζυγός της.

Ο Ταγί Ραχμάνι, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Γαλλία, έγραψε στο Twitter ότι η καταδικαστική απόφαση ελήφθη έπειτα από ακροαματική διαδικασία πέντε λεπτών.

Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των κατηγοριών που αντιμετώπιζε και της δικαστικής απόφασης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ναργκίς Μοχαμάντι, εκπρόσωπος του Κέντρου Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ιδρύθηκε από την βραβευμένη με Νόμπελ ειρήνης Σιρίν Εμπάντι, έχει συλληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Αποφυλακίσθηκε τον Οκτώβριο 2020 έπειτα από φυλάκιση 5 ετών και καταδικάσθηκε και πάλι τον Μάριο 2021 σε 30 μήνες φυλάκισης και 80 μαστιγιές για «προπαγάνδα κατά του πολιτικού συστήματος» του Ιράν, δυσφήμηση και «στάση» κατά των σωφρονιστικών αρχών.

Κατηγορήθηκε ότι δημοσίευσε ανακοίνωση κατά της θανατικής ποινής και ότι οργάνωσε καθιστική διαμαρτυρία κατά την διάρκεια της κράτησής της στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Στα μέσα του Ιανουαρίου, η γαλλοϊρανή ερευνητής Φαρίμπα Αντελχάχ, η οποία κρατείται στο Ιράν από το 2019, οδηγήθηκε και πάλι στην φυλακή στην Τεχεράνη για «παραβίαση των όρων κατ' οίκον κράτησης».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ιρανός ποιητής και αντιφρονών Μπακτάς Αμπτίν πέθανε στην φυλακή που προσεβλήθη από την Covid-19, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις πολλών οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες επιρρίπτουν στην Τεχεράνη την ευθύνη για τον θάνατό του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΙΡΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK