ΝΑΤΟ: Επιμένει ο Ερντογάν για Σουηδία – Φινλανδία και ζητά υποστήριξη

ΝΑΤΟ: Επιμένει ο Ερντογάν για Σουηδία – Φινλανδία και ζητά υποστήριξη
AP

Να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν, κάλεσε τους νατοϊκούς συμμάχους ο Ερντογάν που επιμένει στο "όχι" για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οτι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένοντας στην απόφασή του να μην πει “ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε.

Οι δύο χώρες κατέθεσαν την Τετάρτη 18/5 επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για ιστορική στιγμή την οποία «πρέπει να αδράξουμε» ενω ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα