Ναβάλνι: Και το Παρίσι μιλά για δηλητηρίαση, αντιδρά το Κρεμλίνο

Ναβάλνι: Και το Παρίσι μιλά για δηλητηρίαση, αντιδρά το Κρεμλίνο
Αλεξέι Ναβάλνι AP

Ακολουθώντας τη Γερμανία, η Γαλλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει δηλητηριαστεί. Τι απαντά η ρωσική πλευρά.

Η Γαλλία κατήγγειλε την Τρίτη την «εγκληματική πράξη» εναντίον του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, θύματος δηλητηρίασης, σύμφωνα με τη Γερμανία, και ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν «ταχεία και διαφανή έρευνα», ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μπροστά σ’αυτή την εγκληματική πράξη εναντίον ενός μείζονα παράγοντα της ρωσικής πολιτικής ζωής», δήλωσε ο υποδιευθυντής επικοινωνίας στο Κε ντ’ Ορσέ και πρόσθεσε πως είναι «απαραίτητο οι ρωσικές αρχές να φέρουν σε πέρας μια ταχεία και διαφανή έρευνα που θα επιτρέψει να διαπιστωθούν οι συνθήκες στις οποίες έγινε αυτή η πράξη».

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Παρίσι εκτιμά πως «οι υπεύθυνοι αυτής της πράξης θα ταυτοποιηθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» και επαναλαμβάνει τη βούλησή του να προσφέρει στον αντιπολιτευόμενο και στους οικείους του την «υποστήριξή (του) σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Η εκδοχή της Ρωσίας

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι Γερμανοί θεράποντες γιατροί του Ναβάλνι βιάστηκαν να μιλήσουν για δηλητηρίαση, όπως και ότι είναι νωρίς προς το παρόν να ξεκινήσει έρευνα καθώς μέχρι στιγμή δεν έχει βρεθεί η ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκε. «Αρχικά πρέπει να βρεθεί η ουσία, να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία της κατάστασης αυτής. Δηλαδή για την έρευνα πρέπει να υπάρχει αφορμή.

Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Την Δευτέρα οι Γερμανοί γιατροί του νοσοκομείου , όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφεραν ότι οι ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε. Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Charite, αναφέρεται ότι «τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης», ενώ προστίθεται ότι «δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή».

Εν συνεχεία οι Ρώσοι γιατροί, που περιέθαλψαν τον Αλεξέι Ναβάλνι όσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σιβηρίας, δήλωσαν χθες ότι δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίασης από αναστολείς της χολινεστεράσης στον οργανισμό του μπλόγκερ και πολιτικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα