Νέα εκλογική "σφαλιάρα" για τη Μέρκελ

Νέα εκλογική "σφαλιάρα" για τη Μέρκελ

Η κεντρο-δεξιά συμμαχία της Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να δεχτεί νέο πλήγμα στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Πρόκειται για το κρατίδιο των φτωχών

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) ήταν εταίροι στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του κρατιδίου αυτού στη Βαλτική, αλλά αναμένται ότι στις σημερινές εκλογές δεν θα τα καταφέρουν και τη θέση τους θα πάρει ή το Κόμμα της Αριστεράς ή οι Πράσινοι.

Οι κάλπες άνοιξαν για τους 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν δέκα ώρες αργότερα. Τα πρώτα exit polls θα μεταδοθούν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Στις εκλογές του 2006 το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 59,1%.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD περίπου 37% έναντι 30,2% στις προηγούμενες εκλογές και στο CDU περίπου 27% από 28.8% το 2006. Οι Αριστεροί συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό (17%). Οι Πράσινοι αναμένεται να φτάσουν το 9% από 3,4% πριν πέντε χρόνια.

Ενα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα και η μη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση του κρατιδίου θα θεωρηθεί προσωπικό πλήγμα για τη Μέρκελ που η εκλογική της περιφέρεια είναι στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ερβιν Σέλερινγκ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης και οι τοπικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες επιθυμούν να συνεχιστεί η συμμαχία SPD-CDU.

SHARE:

24Media Network