Νέο βιβλίο για Τραμπ: Ήξερε πόσο θανατηφόρος είναι ο κορονοϊός αλλά τον υποβάθμιζε

Νέο βιβλίο για Τραμπ: Ήξερε πόσο θανατηφόρος είναι ο κορονοϊός αλλά τον υποβάθμιζε
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Νέο βιβλίο για τον Τραμπ και με τον τίτλο "Οργή" θα κυκλοφορήσει ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ. Αν και ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί ότι ο Τραμπ παραπλάνησε σκοπίμως τους Αμερικανούς για τον νέο κορονοϊό, το βιβλίο το διαψεύδει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε τον Φεβρουάριο ότι γνώριζε πόσο θανατηφόρος και μεταδοτικός ήταν ο νέος κορονοϊός, αλλά δεν ήθελε να μεταφέρει αυτήν την πληροφορία στους Αμερικανούς, για να μην προκαλέσει πανικό, σύμφωνα με μια σειρά συνεντεύξεων που δόθηκαν για ένα νέο βιβλίο.

Οι ηχογραφημένες συνεντεύξεις, τις οποίες έχει στην κατοχή του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έγιναν για το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, που τιτλοφορείται “Rage” («Οργή»).

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που επικρίνεται από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν, για την καθυστερημένη αντίδραση της χώρας στην πανδημία, υποβάθμιζε επί μήνες το θέμα, μολονότι ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα.

«Ήθελα να το υποβαθμίζω πάντα», φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Γούντγουορντ στις 19 Μαρτίου, λίγες ημέρες αφότου είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ακόμη μ’ αρέσει να το υποβαθμίζω, επειδή δεν θέλω να προκαλέσω πανικό», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση αυτή ο Τραμπ είπε στον γνωστό δημοσιογράφο ότι μόλις είχαν διαπιστωθεί ορισμένα «ανησυχητικά στοιχεία» για τους στόχους του ιού: «Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι νέοι, πολλοί νέοι άνθρωποι».

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι ο Τραμπ παραπλάνησε σκοπίμως τους Αμερικανούς για τον νέο κορονοϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 190.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. «Ασφαλώς όχι. Ο πρόεδρος ουδέποτε υποβάθμισε τον ιό», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστές λεπτομέρειες του βιβλίου.

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις, τις οποίες επικαλούνται το CNN και η εφημερίδα Washington Post, ο Τραμπ ήξερε ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα φονικός από τις αρχές Φεβρουαρίου. «Περνάει από τον αέρα», φέρεται να είπε στις 7 Φεβρουαρίου στον Γούντγουορντ. «Αυτό είναι πάντα χειρότερο από το άγγιγμα. Δεν χρειάζεται ν’ αγγίζεις τα πράγματα, σωστά; Όμως τον αέρα, απλώς τον αναπνέεις και έτσι κολλάει. Και για αυτό είναι πολύ ύπουλος (…) Είναι επίσης πιο θανατηφόρος ακόμη και από τη χειρότερη γρίπη», συνέχισε.

Ο Γούντγουορντ πήρε 18 συνεντεύξεις από τον Τραμπ για το βιβλίο αυτό που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα