Νέος Ψυχρός πόλεμος Βρετανίας-Ρωσίας στη σκιά της δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα

Νέος Ψυχρός πόλεμος Βρετανίας-Ρωσίας στη σκιά της δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα

Νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Μόσχας-Λονδίνου φέρνει η δηλητηρίαση του π. διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, με την Τ. Μέι να κατηγορεί ευθέως την Μόσχα και τον Λαβρόφ να απορρίτπει κάθε εμπλοκή. Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες "δείχνει" πρώην επικεφαλής της ρωσικής FSB-Ρωσική ανάμειξη σε 14 θανάτους θα ερευνήσουν οι βρετανικές αρχές

Επικίνδυνα φαίνεται να ανεβαίνει τo θερμόμετρο στις βρετανο-ρωσικές σχέσεις μετά την δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της Μεγάλης Βρετανίας, με την υπόθεση να λαμβάνει χαρακτηριστικά κατασκοπευτικού και διπλωματικού θρίλερ.

Τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και οι σύμμαχοί της δείχνουν την Ρωσία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ, με την Τερέζα Μέι να κάνει λόγο για “νευροτοξικό παράγοντα που αναπτύχθηκε στην Ρωσία” και να απευθύνει τελεσίγραφο 24 ωρών στο Κρεμλίνο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, ενώ ο πρώην επικεφαλής της FSB Νικολάι Κοβάλεβ έκανε λόγο για συμμετοχή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην επίθεση κατά του πρώην κατασκόπου.

Military forces work on a van in Winterslow, England, Monday, March 12, 2018, as investigations continue into the nerve-agent poisoning of Russian ex-spy Sergei Skripal and his daughter Yulia, in Salisbury, England, on Sunday March 4,2018. British Prime Minister Theresa May is set to update lawmakers Monday on the nerve-agent poisoning of ex-spy Sergei Skripal and his daughter. (AP Photo/Frank Augstein) AP

 

Η Τερέζα Μέι, σε ομιλία της προς το βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία προέδρευσε, τόνισε πως η Βρετανία “δεν θα ανεχτεί τις εξόφθαλμες προσπάθειες δολοφονίας αθώων πολιτών στο έδαφός της” ζητώντας από τον Ρώσο Πρόεδρο εξηγήσεις σχετικά με τον νευροτοξικό παράγοντα με τον οποίο δηλητηριάστηκε ο Σκριπάλ και που, όπως είπε, αναπτύχθηκε από ρώσους επιστήμονες. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογράμμισε η βρετανίδα πρωθυπουργός, η επίθεση στον Σκριπάλ θα θεωρηθεί “έκνομη χρήση βίας” του ρωσικού κράτους εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Britain's Prime Minister Theresa May speaks in the House of Commons in London, Monday, March 12, 2018. British Prime Minister Theresa May says her government has concluded it is "highly likely" Russia is responsible for the poisoning of an ex-spy and his daughter. May told British lawmakers on Monday that Sergei Skripal and his daughter, Yulia, were exposed to a nerve agent known as Novichok (Novice), a weapon developed in the Soviet Union in the end of the Cold War. (PA via AP) AP

 

Λαβρόφ: Θα βοηθήσουμε στην έρευνα αν μας δώσετε δείγματα της ουσίας

Το πρωί της Τρίτης, και πολύ πριν την παρέλευση της 24ώρου διωρίας, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως η Ρωσία “άκουσε” το τελεσίγραφο του Λονδίνου και παρέπεμψε σε χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε την συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου “τσίρκο”. Αναφερόμενος δε στα περί ανάπτυξης του δηλητηριώδους παράγοντα στη Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα ζήτησε επίσημα από το Λονδίνο δείγματα του δηλητηρίου, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά, όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τόσο ο Σκριπάλ, όσο και η κόρη του Γιούλια είχαν ρωσική υπηκοότητα, επομένως η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει πώς πραγματοποιήθηκε η απόπειρα κατά της ζωής τους, ενώ υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν σχετίζεται με την επίθεση και πως προτίθεται να βοηθήσει τις βρετανικές αρχές στην έρευνα, αν, το Λονδίνο τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Το βρετανικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει το αίτημα της Ρωσίας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της πρωθυπουργού Βανέσα Μέι.

Πούτιν: Λύστε την υπόθεση και το συζητάμε

Χθες, πριν την ομιλία της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ερωτηθείς για τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στην απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας: “Λύστε πρώτα την υπόθεση και μετά συζητάμε”.

Πρώην επικεφαλής FSB: Βρετανικές υπηρεσίες πίσω από την δηλητηρίαση

Την άποψη ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Ασφαλείας Νικολάι Κοβάλεφ, υποστηρίζοντας πως η Βρετανία και η σύμμαχοί της έχουν όφελος από τον θάνατο του πρώην διπλού πράκτορα, ενώ κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα για την Ρωσία.

“Φαίνεται πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι συμμέτοχες στη δολοφονία. Οι αποστάτες είναι υπό πλήρη παρακολούθηση με τις υπηρεσίες να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και το πρόγραμμά τους”. Ο Κοβάλεφ σημείωσε πως θεωρεί ότι μία σειρά δολοφονικών απόπειρων κατά αποστάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον κάνουν να πιστεύει πως οι βρετανοί τους χρησιμοποιούν ως “αποδιοπομπαίους τράγους, αφού τους έχουν χρησιμοποιήσει στο έπακρο και μετά κατηγορούν την Ρωσία”.

Ρωσική συμμετοχή σε 14 θανάτους εξετάζουν οι βρετανικές αρχές

Την επανεξέταση 14 θανάτων που δεν είχαν αρχικά αντιμετωπισθεί ως ύποπτοι από την αστυνομία, αλλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης τους έχουν επανειλημμένα συνδέσει με τη Ρωσία είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Το αίτημά του αυτό έγινε δεκτό από τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ, η οποία δήλωσε πως θέλει να βεβαιωθεί ότι “οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτε περισσότερο από ισχυρισμοί” και πως “Η αστυνομία και η (βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) MI5 συμφωνούν και θα βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα