Nord Stream 1: Το προσωρινό κλείσιμο του αγωγού τρομοκρατεί τη Γερμανία

Nord Stream 1: Το προσωρινό κλείσιμο του αγωγού τρομοκρατεί τη Γερμανία
Αγωγός φυσικού αερίου istock

Αγωνία και εκνευρισμός στη Γερμανία για ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πρόσχημα οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1;

“Φόβος για το λυκόφως του φυσικού αερίου”, είναι ο τίτλος που επιλέγει το Spiegel για να περιγράψει το ενδεχόμενο να “στεγνώσει” η Γερμανία το φθινόπωρο από φυσικό αέριο είναι ενδεικτικός του εκνευρισμού που επικρατεί στην πολιτική και στην οικονομία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

“Από σήμερα δεν τρέχει πια φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω έργων συντήρησης. Αλλά ο φόβος ότι δεν θα ξαναρχίσει η ροή είναι μεγάλος” επισημαίνει ο αρθρογράφος. Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσιεύματα σε άλλες εφημερίδες αλλά και διαδικτυακά άρθρα. “Ξεκινά ο χειμώνας φέτος από τις 11 Ιουλίου”; διερωτάται σκωπτικά ο αρθρογράφος της Tagesschau. Θα κάνει κρύο από σήμερα Δευτέρα στα γερμανικά διαμερίσματα”;.

“Λίγο ή πολύ λάθος επιλογές”

Ο γερμανικός τύπος παραχωρεί ευρεία δημοσιότητα και στην απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά, παρά το καθεστώς εμπάργκο, να δώσει άδεια “χρονικά περιορισμένη και ανακλητή” στην κατασκευάστρια Siemens του Καναδά να παραδώσει μέσω Γερμανίας μια επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου, που χρειάζεται η Ρωσία για να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό. Το ρωσικό επιχείρημα για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι όταν παραδοθεί η τουρμπίνα, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία, κάτι που όμως αμφισβητείται.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, την εξαίρεση από τις κυρώσεις δικαιολόγησε ο αρμόδιος Καναδός υπουργός μεταξύ άλλων με το επιχείρημα ότι με την ενεργειακή του πολιτική ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να διχάσει τους εταίρους”. Ο αρθρογράφος του Spiegel σημειώνει: “Σε περίπτωση που η ρωσική δικαιολογία με την τουρμπίνα είναι προσχηματική, θα φανεί πολύ σύντομα με την απόφαση του Καναδά να κάνει μια εξαίρεση στις ρωσικές κυρώσεις για να επιτραπούν οι προμήθειες και πάλι”.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κρίνει ως ορθή την καναδική απόφαση. “Ανάμεσα στις επιλογές δράσης της κυβέρνησης ισχύει ήδη από τώρα αυτό που περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε περίπτωση πλήρους διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου” σημειώνει. “Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές, αλλά λίγο ή πολύ λάθος επιλογές.

Η ιστορία της τουρμπίνας της Siemens για τον αγωγό με τη συντήρησή της στον Καναδά το δείχνει εύστοχα. Στην πραγματικότητα βέβαια στέλνεται λάθος μήνυμα προς τη Μόσχα, όταν η γερμανική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να επιτύχει εξαίρεση των ρωσικών κυρώσεων του Καναδά για να επιτρέψει την παράδοση της τουρμπίνας. Όμως, δεδομένων των δυσκολιών της Γερμανίας σε περίπτωση ολοκληρωτικού κλεισίματος του αγωγού, η προσπάθεια να αφαιρεθεί από τη Μόσχα ένα πρόσχημα (για να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού) είναι ίσως η λιγότερο λανθασμένη επιλογή”.

Ο αμετανόητος Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ξεφυλλίζοντας την έγκριτη εφημερίδα της Φρανκφούρτης δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει μακροσκελέστατο άρθρο με συνομιλία του πρώην καγκελάριου και λομπίστα των ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων Γκέρχαρντ Σρέντερ με αρθρογράφο της εφημερίδας. Μεταξύ πολλών άλλων ο Σρέντερ δηλώνει ότι είναι κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. “Γιατί εστιάζουμε στις προμήθειες όπλων; Δεν πιστεύω σε στρατιωτική λύση” επιμένει. “Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο με διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Η μοίρα των στρατιωτών και του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού μπορεί να αμβλυνθεί μόνο μέσω διπλωματικής λύσης”. Στην παρατήρηση ότι μόνο με τα όπλα μπορεί η Ουκρανία να έρθει σε θέση να διαπραγματευτεί, ο πρώην καγκελάριος απαντά ως εξής: «Υπήρχαν και συνεχίζουν υπάρχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Ακόμη και όσοι δεν εμπλέκονται άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση θα πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν μια διπλωματική λύση”. Ο Σρέντερ εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει εξ αιτίας της Ουκρανίας. Το ότι οι Ρώσοι είναι αυτοί που θέλουν να υπαγορεύσουν τους όρους των συνομιλιών με στόχο την εξάλειψη της Ουκρανίας ως κράτος, δεν το αποδέχεται.

Σε ένα άλλο σημείο της συνομιλίας του και παρά τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς ο Σρέντερ δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να διακόψει επαφές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. “Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τις δυνατότητες διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο” επαναλαμβάνει. Αυτήν την εβδομάδα κρίνεται και η διαγραφή του από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αλλά ας δούμε μέσα από τη γραφίδα του Γερμανού δημοσιογράφου πώς τον περιγράφει: “Αυτές τις ημέρες ο Σρέντερ κάθεται στο ηλιόλουστο γραφείο του στο Αννόβερο, στην καλύτερη περιοχή. Ένα αστυνομικό αυτοκίνητο περιπολεί μπροστά από το σπίτι. Λιγότερο από δύο χιλιόμετρα μακρύτερα, γίνονται οι συζητήσεις για την αποπομπή του από το κόμμα. Ο Σρέντερ δηλώνει ήρεμος. Μεγάλο τμήμα αυτής της συνομιλίας μας, στην οποία συμμετέχει και η σύζυγός του, δεν πρέπει να αποδοθεί λέξη προς λέξη. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι εξακολουθεί να μην του αρέσει να πηγαίνει με το κυρίαρχο ρεύμα, όπως το έθεσε κάποτε και δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τη φιλία του με τον Πούτιν“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα