Ο Ερντογάν αποφυλακίζει τους μαφιόζους, αλλά όχι δημοσιογράφους

Ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν TURKISH PRESIDENCY VIA AP, POO

Η θέσπιση νέου νόμου στην Τουρκία οδηγεί στην απελευθέρωση 90.000 μαφιόζων κατάδικων, πράγμα όμως που δεν ισχύει για δημοσιογράφους, ακτιβιστές και επικριτές του Ερντογάν,

Πριν από λίγες ημέρες, ο γνωστός Τούρκος παίκτης του NBA, Ενές Καντέρ, έβαλλε δημοσίως για μία ακόμη φορά κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι "Αποφυλακίζει εγκληματίες, όχι πολιτικούς κρατούμενους".

Αυτή η φωνή, ωστόσο, αλλά και η συγκεκριμένη "βολή", δεν ήταν η μοναδική, ούτε και η λιγότερο "επίσημη" κατά του Τούρκου Προέδρου, τον οποίο πλέον κατηγορούν ανοιχτά, από πολλά και διαφορετικά θεσμικά πόστα ότι καπηλεύεται την πανδημία του κορονοϊού, αλλάζοντας έναν νόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση εγκληματιών, αλλά κρατά δημοσιογράφους και πολιτικούς κρατούμενους εντός των φυλακών.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης,  Αμπντουλάχ Μποζκούρτ: "Κάνουν κατάχρηση της έξαρσης του ιού, την οποία βλέπουν ως ευκαιρία για να διασφαλίσουν κακοποιούς που θα ενισχύσουν τις εκλογικές τους περιφέρειες". 

Η "επικαιροποίηση" του συγκεκριμένου νόμου έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερντογάν ώστε να "ενημερωθεί η ποινική δικαιοσύνη", αλλά και να αποτελέσει ένα "μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού" εντός των φυλακών: "Λαμβάνονται όλοι οι προφυλάξεις για να αποτρέψει από αυτούς τους ανθρώπους να κολλήσουν τον ιό", είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Η αλλαγή του νόμου, όμως, η οποία διαφοροποιεί τις προϋποθέσεις αποφυλάκισης και μειώνει τον ελάχιστο χρόνο επιβολής ορισμένων καταδικών, οδηγεί σε αποφυλακίσεις 90.000 κρατουμένων, εγκληματιών, μαφιόζων, αλλά κυρίως μελών του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται με το ακροδεξιό "Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος", ευθυγραμμισμένο -σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ- με τον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλοι από φυλακής υψίστης ασφαλείας, άλλοι από ενδιάμεσης ή ελάχιστης ασφαλείας, ενώ αρκετοί τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμοί.

Μεταξύ αυτών και ο Αλατίν Τσακίτσι, υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της ακροδεξιάς, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 36 και πλέον ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, με κατηγορίες που περιελάμβαναν ηθική αυτουργία σε δολοφονία, ένοπλες επιθέσεις, ξέπλυμα χρήματος και ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο αποφυλακίστηκε την Μεγάλη Πέμπτη.

Ο Αλατίν Τσακιτσί καταδικάστηκε το 2008 για σειρά εγκληματικών ενεργειών
Ο Αλατίν Τσακιτσί καταδικάστηκε το 2008 για σειρά εγκληματικών ενεργειών AP PHOTO, FILE

Την ίδια ώρα βέβαια, η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν αφορά δεκάδες δημοσιογράφους, ακτιβιστές, επικριτές της κυβέρνησης, χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους και μέλη της αντιπολίτευσης που παραμένουν φυλακισμένοι, όπως τα μέλη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ τους και χιλιάδες κρατούμενοι που καταδικάστηκαν με κατηγορίες "τρομοκρατίας" κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Όλα αυτά, με το πρόσχημα της πανδημίας του κορονοϊού και της αποφυγής εξάπλωσής του εντός των φυλακών, την ώρα βέβαια όπου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, 17  κρατούμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και τρεις έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτόν.

SHARE:

24Media Network