Ο Ερντογάν διέλυσε σε 20 χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία

Ο Ερντογάν διέλυσε σε 20 χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία
Διαδηλώσεις για τη βία κατά των γυναικών στην Τουρκία AP Photo/Emrah Gurel

Αγανακτισμένες και εγκλωβισμένες μεταξύ θρησκείας και πατριαρχίας εμφανίζονται πολλές γυναίκες στην Τουρκία, ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία, που στο "τιμόνι" της χώρας βρίσκεται ο Ερντογάν. Μοναδική τους ελπίδα η αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές.

Θρησκεία και πατριαρχία. Δύο έννοιες κυρίαρχες στην Τουρκία. Οι γυναίκες στην γείτονα χώρα ωστόσο, φαίνεται πως είναι αγανακτισμένες και, ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία, όπου στο “τιμόνι” της χώρας βρίσκεται ο Ερντογάν.

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην Τουρκία απέχει αρκετά μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι είναι “φιμωμένες” από την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών.

Αρκετές θεωρούν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένες μεταξύ θρησκείας και πατριαρχίας και εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση για τις γυναίκες στην Τουρκία θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, αν στις εκλογές ενισχυθούν συντηρητικές δυνάμεις.

“Σε αυτή τη χώρα, οι γυναίκες ζουν υπό ασφυκτικό έλεγχο”, λέει η 20χρονη Ντεφνέ στον ανταποκριτή της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (ARD) στην Κωνσταντινούπολη.

Έρευνα του σοσιαλδημοκρατικού ιδρύματος SODEV, με την υποστήριξη του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Τουρκία, καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Γιασεμίν Άχι: “Το 60% των γυναικών στην Τουρκία δηλώνουν μάλλον δυστυχισμένες με τη ζωή τους στη χώρα”.

Οι επερχόμενες εκλογές αρωγός για τη “σωτηρία” τους

Ενδεικτικά της κάκιστης κατάστησης που επικρατεί στη χώρα είναι τα στοιχεία που μεταδίδει η DW, σύμφωνα με τα οποία, το 80% των γυναικών δεν νιώθουν ασφαλείς όταν κυκλοφορούν νύχτα στους δρόμους.

Τρεις στις τέσσερεις αναφέρουν ως σημαντικότερα προβλήματα τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία κατά των γυναικών. Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες είτε μένουν ατιμώρητοι, είτε την “γλιτώνουν” με ελαφριές ποινές.

Οι γυναίκες ωστόσο, εμφανίζονται έτοιμες στο να επέλθει αυτή η αλλαγή. Αλλαγή η οποία, όπως ελπίζουν, μπορεί να γίνει με ήττα του Τούρκου προέδρου στις επερχόμενες εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι ούτε η αντιπολιτευτική συμμαχία υπό τον Κιλιτσντάρογλου δεν δεσμεύεται για επιστροφή της Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, υποχωρώντας έτσι στις πιέσεις των συντηρητικών δυνάμεων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι γυναίκες προτιμούν να στηρίξουν την αντιπολίτευση παρά το AKP του προέδρου Ερντογάν.

Όπως λέει η Γιασεμίν Άχι: “Το 2018 το 38,3% των γυναικών ψήφισε AKP, ενώ στις επικείμενες εκλογές το ποσοστό αναμένεται να συρρικνωθεί γύρω στο 26%”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία ο μισός πληθυσμός αποτελείται από γυναίκες. Κατά συνέπεια η ψήφος τους ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση των εκλογών.

“Οι προσδοκίες των γυναικών από την πολιτική έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια”, δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας του ιδρύματος SODEV.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα