Ο Ερντογάν “σηκώνει” το Κυπριακό: Στρατεύματα και “μειονότητα” στο κάδρο

Ο Ερντογάν “σηκώνει” το Κυπριακό: Στρατεύματα και “μειονότητα” στο κάδρο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Το ενδεχόμενο τουρκικής βάσης στο νησί απέρριψε ο Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι αν κριθεί σκόπιμο θα αυξηθούν τα στρατεύματα για "ψυχολογικούς" λόγους. "Δεν θα γίνουμε μειονότητα" διαμηνύει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Αύξηση και όχι μείωση των στρατευμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κίνηση που πιθανόν να βάλει περισσότερα εμπόδια στις προσπάθειες επανένωσης του διχοτομημένου νησιού.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη μια βάση στην Κύπρο, θέμα που ανακινούν συχνά-πυκνά δημοσιεύματα αλλά μπορεί να αυξήσει τον στρατό, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για “ψυχολογικούς” λόγους.

“Όχι, δεν πρόκειται να μειώσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε” είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του με προορισμό το Αζερμπαϊτζάν.

Εξέφρασε, επίσης, την ανυπομονησία του για το Κυπριακό, λέγοντας ότι “αυτό το θέμα θα είχε λυθεί” αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν υποστηρίξει την ενοποίηση στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004, που αφορούσε το σχέδιο που είχε υποβάλει ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ενώ οι Τουρκοκύπριοι είχαν ταχθεί συντριπτικά υπέρ του συγκεκριμένου σχεδίου, οι Ελληνοκύπριοι το είχαν καταψηφίσει.

“Από εκεί και πέρα, θα εφαρμόσουμε την φόρμουλα που έχουμε αποφασίσει εμείς”, τόνισε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Τουρκία εκτιμάται ότι διατηρεί περίπου 35.000 άτομα στη βόρεια Κύπρο, αν και ο στρατός δεν δίνει επίσημα στοιχεία.

Η απόσυρση ή δραστική μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί θεωρείται βασική προϋπόθεση για την αποδοχή εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς οποιουδήποτε σχεδίου επανένωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένα συντηρητικά ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει μια ναυτική βάση στην Κύπρο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η “χαριστική βολή” σε οποιαδήποτε κίνηση επίλυσης του θέματος. Ο Ερντογάν, ωστόσο, δήλωσε ότι “δεν χρειαζόμαστε μια βάση εκεί”, καθώς σε αντίθεση με την Ελλάδα, “είμαστε μόλις λίγα λεπτά από τις ακτές της Κύπρου”.

Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε μειονότητα στην Κύπρο

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν έδωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μειονότητα στην Κύπρο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

“Οι Ελληνοκύπριοι στο παρελθόν θεώρησαν ότι το νησί είναι μονάχο δικό τους, μάλιστα πέρα από αυτό επιχείρησαν να το ενώσουν με την Ελλάδα. Αυτό δεν ήταν δυνατό, άλλωστε και δεν έγινε”, δήλωσε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Βόλκαν Μπόζκιρ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο ψευδοκράτος ο Ακιντζί τόνισε πως η Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν μειονότητα που θα διακυβερνούν οι Έλληνες ενώ για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκαθάρισε πως “δεν μπορούν να διαρκέσουν άλλα 50 χρόνια. Δεν θα πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία με ανοικτό τέλος, η οποία δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το ίδιο υπονόησε και η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν πια να δουν ένα αποτέλεσμα”.

Ο Βολκάν Μπόζκιρ από την πλευρά του τόνισε πως η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του ψευδοκράτους και πως σε όλα τα προβλήματα θα ενεργούν από κοινού. “Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να τοποθετήσει τους Τουρκοκυπρίους σε καθεστώς μειονότητας παρατείνοντας τη διαδικασία, αποκαλύφθηκε με πολύ προφανή τρόπο”, τόνισε και κατέληξε πως η συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη βάση της πολιτικής ενότητας είναι κάτι που επιθυμεί η Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα