Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα
Δορυφορική φωτογραφία από το πυρηνικό συγκρότημα της Βορείου Κορέας, στη Γιονγκμπιόν, βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας. @2021 Planet Labs Inc. via AP

Στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ενέργειας του ΟΗΕ αναφέρονται ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η Βόρειος Κορέα έθεσε εκ νέου σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα που ήταν ανενεργός από το 2018.

Σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο (με το μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών στην Καμπούλ και τον τυφώνα στη Νέα Ορλεάνη, μεταξύ πολλών άλλων και με την πανδημία να είναι σε περίοπτη θέση στη λίστα), ήλθε να προστεθεί η απόφαση της Βορείου Κορέας να προχωρήσει σε επανεκκίνηση πυρηνικού αντιδραστήρα, στο Γιονγκμπιόν.

Η αποκάλυψη ανήκει στη Wall Street Journal.

Αυτή η κίνηση μπορεί να υποδηλώνει την επέκταση του οπλοστασίου με πυρηνικά όπλα της χώρας,  επισημάνθηκε στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ενέργειας του ΟΗΕ, που είναι σχετική με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βορείου Κορέας. Στα συγκεκριμένα έγγραφα αναφέρεται ότι από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, υπήρξαν ενδείξεις για τη λειτουργία του αντιδραστήρα, όπως η απόρριψη νερού ψύξης. Τα σημάδια για την επαναλειτουργία συνάδουν με τις ενδείξεις ότι η Βόρειος Κορέα χρησιμοποιεί εργαστήριο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, για να διαχωρίσει το πλουτώνιο από το αναλωμένο καύσιμο που είχε αφαιρεθεί παλαιότερα από τον αντιδραστήρα –ο οποίος ήταν ανενεργός από το Δεκέμβριο του 2018.

Για την ιστορία, η Βόρειος Κορέα είχε αποβάλει τους ερευνητές του ΟΗΕ από τη χώρα, το 2009. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η νέα κίνηση του Κιμ Γιονκ Ουν είναι συνέπεια της αδράνειας των ΗΠΑ, σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με τον δικτάτορα για τα πυρηνικά όπλα.

Στις αρχές του Αυγούστου ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η αδελφή του, Κιμ Γιο Τζονγκ είχαν απειλήσει να προχωρήσουν σε ενίσχυση του στρατού της χώρας, ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν κάνει οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα. Η Κιμ Γιο Τζονγκ είχε δηλώσει ότι “με τις επικίνδυνες πολεμικές ασκήσεις στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ με τη Νότιο Κορέα αγνόησαν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, πως μετά πάσας βεβαιότητας θα αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρά αυτήν την απειλή της ασφαλείας μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα